1) Care contributie e mai valoroasa in ridicarea unei cladiri - arhitectul sau inginerul constructor? Artistul stim care e dintre cei doi.
2) Andre Bazin da si el un verdict pozitiv fenomenului - in "Ce este cinemaul" - si ii numeste ignoranti pe detractori, insista cu un argument absolut tembel (adaptarea aduce cartii o crestere a numarului de cititori) dar in acelasi timp recunoaste ca ecranizarile sunt o imitatie a altor arte si sunt scuzabile uneia inca instabile, incomplete si imature ( marele teoretician scria asta prin anii '50) .
3) O dezbatere profesionista pe marginea subiectului intre Andrei Gorzo si als intr-un super-articol pe care ar trebui sa si-l insuseasca orice cinefil care se respecta.
http://agenda.liternet.ro/articol/37...-din-film.html
Cateva extrase:
"Ce ne facem însă cu unele păreri radicale, care consideră că ecranizările nici măcar "nu sînt Cinema"?"
"Iar asta mă consolează şi mă confirmă, într-un fel, pentru că (tu ştii asta) eu cred că o poveste are o singură formă - ideală - de exprimare: dacă un roman sau o nuvelă sau o povestire sînt perfecte, ce rost are să le "vizualizezi"?! Ca să "vezi ce iese"? Păi, nu poate ieşi decît ceva derivat - şi inevitabil inferior."
"Filmul poate privi Cartea în ochi fără să se ruşineze? " [Asta e o intrebare cu respuns implicit in faptul ca a fost ridicata numai.]