caloriile sunt echivalentul energetic al grăsimilor şi zaharurilor din alimente. corpul uman are nevoie de un anumit număr de calorii pentru a funcţiona pe parcursul unei zile. deşi se recomandă de către specialişti anumite valori, pe grupe de vârstă, sex şi genuri de activităţi, fiecare persoană are metabolismul ei propriu , aşa încât cantitatea de calorii arsă zilnic diferă.
este însă greşit să apreciezi un aliment doar după calorii. corpul fiecăruia procesează diferit alimentele. astfel, la acelaşi aliment două persoane pot obţine un număr diferit de calorii, prin procesarea diferită. diferenţa e ceea ce se depune.
sau de exemplu, chiar dacă echivalarea energetică indică acelaşi număr de calorii pentru două alimente diferite, prin procesare iarăşi nu se obţin acelaşi număr de calorii, pentru că de fapt o parte se depozitează.
poţi vedea asta la tine şi la prietenul tău: deşi zici că mănânci mai mult decât el (şi mă gândesc că te referi strict la cantitate şi nu la raportul cantitate ingerată/masă corporală), la tine probabil că nu se vede. dacă prietenul tău ar mânca la fel de mult ca şi tine probabil ar începe să se îngraşe.
PS şi caloriile cum le măsori?
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
Last edited by paul_aramis : 26 May 2010 at 14:11.
|