View Single Post
Old 23 May 2010, 08:57   #2
Windom
The Ultimate Badass

Windom

In ce anume consta genialitatea lui Kubrick? In faptul ca, indiferent de genul pe care l-a abordat (cite filme, atitea genuri), a reusit sa aduca pe ecran ceea ce privitorul nici nu banuia ca exista acolo, gasind filonul capodoperei chiar si in cel mai hulit dintre genuri - horror-ul.
Circotasii au afirmat ca unica ratiune de a exista a romanului a fost aceea de a-i folosi lui Kubrick drept punct de plecare in crearea unei capodopere. Chiar daca nu sint in totalitate de acord, parerea mea e ca Stephen King a creeat o poveste horror despre un hotel bintuit, poveste ce mi-a dat, intr-adevar, fiori prima data cind am citit-o (se intimpla pe la 14 ani), care, insa, nu a mai avut acelasi impact la o a doua lectura, in urma cu 2-3 ani. Ceea ce lipseste cartii e visceralitatea, prezenta din plin in filmul lui Kubrick. Film ce isi depaseste "ingrata" conditie de "horror", mergind pina acolo incit sa ne ofere o lectie de tehnica cinematografica (daca nu gresesc, e primul film care foloseste dolly).
De ce imi place The Shining?
1. Pentru fenomenala secventa de inceput, probabil cea mai celebru shot panoramic ever.
2. Pentru superbele set-uri interioare.
3. Pentru acele cadre in care camera urmareste tricicleta lui Danny pe culoarele nesfirsite.
4. Pentru lumina care inunda intregul set.
5. Pentru secventa din baie dintre Torrance si Delbert Grady.
6. Pentru Jack si pentru Stanley.
Povestea e secundara. Geniul e la Kubrick, nu la King...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif