Thread: "Aurora"
View Single Post
Old 21 May 2010, 11:11   #39
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

problema criticilor de genul lui gorzo e ca se plaseaza mereu la extreme.
pentru ei, exista doar cronici exaltate, patetice - cum este si cazul Aurorei - si cronici in care desfiinteaza pe cineva.
cale de mijloc nu au.

Neadevärat. Aceastä problemä le apartine criticilor opusi genului lui Gorzo - adicä thalamici, emotionali, impulsivi (precum si anumitor veleitari infiltrati pe usite dosnice pânä-n primele esaloane ale breslei). Criticii analitici, cerebrali, exacti, cum e Gorzo, acoperä laudele färä rerzerve, desfiintärile totale si întreaga gamä a pozitiilor mediane într-o proportie rezonabilä, proprie oricärui critic normal. Deci, "problema" sus-mentionatä nu li se aplicä lor, ci celorlalti.

iar lui gorzo ii place sa se si admire in ceea ce scrie.
pun pariu ca, in timp ce redacta cronica, se decuplase total de filmul in cauza, intrand in transa, fabuland, privindu-se in oglinda si spunandu-si "uau, ce destept esti".

Pariu pierdut lamentabil. L-am cunoscut pe Gorzo acum cinci ani, si l-am privit la început cu reticentä, având aceeasi falsä impresie ca tine. Imediat, însä, m-a surprins în mod pläcut la el tocmai modestia, bunul gust, simtul mäsurii, absenta oricärei megalomanii sau egolatrii. Portretul imaginat de tine mai sus i se aplicä altcuiva (stim amândoi cui - bine cä am scäpat de el), nicidecum lui Gorzo - un om al cärui bun-simt frizeazä de-a dreptul sfiala. (Tocmai ästa e unul dintre motivele pentru care, desi ne citeste constant, nu s-a pronuntat aici, pe forum, niciodatä.)
De retinut si cä, uneori, schimbäm SMS-uri cu comentarii laconice despre cronicile noastre. Adesea, îmi recunoaste creditul pentru unele idei, concluzii sau formuläri, pe care el apoi le preia si le dezvoltä în propriile lui cronici. Asta se cheamä modestie si obiectivitate, nicidecum narcicismul intelectual din crochiul eronat de mai sus.

de cand a devenit o impietate ca cineva sa nu fie de acord cu un critic?

Reciteste ce am spus (mesajul #32):
"Dar poti sä-l critici sub acest aspect, pe un ton impartial si just, nicidecum sä scrii mäscärile absolut condamnabile din mesajul de mai sus..."
Acele calmonii injurioase sunt reprobabile (nu tocmai "impietate", cä Gorzo e un critic în viatä, nu sfintele moaste ale nu stiu cui), nu faptul cä nu esti de acord cu el. Cuvintele, nu opinia.

nu e nevoie sa vad filmul pentru a-mi da seama ca, indiferent de calitatea acestuia, el va fi supraevaluat de gorzo

Ba da.
E nevoie.
Imi pare räu, si mie îmi complicä uneori viata aceastä regulä, dar n-avem ce-i face: nu ne este moralmente permis sä vorbim în necunostintä de cauzä (päcat deosebit de grav, numit ignorantä). Suntem supusi imuabil unei alternative de fier:
- sau avem opinii (si ni le exprimäm) numai despre ceea ce cunoastem;
- sau täcem mâlc (dar nu definitiv! Doar pânä ne vom informa.)
Sunt sigur cä si tu, si eu, putem supravietui acestei reguli.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif