Pai are legatura. Pentru ca omul, spre deosebire de animal, lupta altfel pentru teritoriu, deoarece dispune de acea ratiune mai mult sau mai putin parsiva de care animalele nu dispun. Si mai dispune de liber arbitru. Adica, poti sa alegi sa fi canibal sau nu. Nu e vorba de conditii extreme sau mai stiu eu ce. E in firea noastra. Triburile alea antropofage uitate de lume nu se dedau (s-au dedat) la canibalism datorita condiţiilor extreme ci pentru ca asa au vrut. Noi, ceilalţi, am optat pentru civilizaţie - un set de norme morale în virtutea cărora un asemenea comportament e considerat o aberaţie. Pentru ăia nu e deloc o aberaţie, e în firea lucrurilor. Iar un eveniment asemănator celui din The Road are "darul" de a ne întoarce cumva la origini, la momentul anterior descoperirii acelor coduri morale (altfel spus, ne-ar sălbatici).
Omul, spre deosebire de animal, s-a născut cu raţiune iar asta implică automat capacitatea de a face rău semenilor. Aşadar, de ce ar recurge rasa umană la canibalism dacă ar avea de ales? Datorită simplei plăceri de a face rău şi de a-l domina pe celălalt. De aceea şi torturează, de aceea şi foloseşte arme nucleare. O să ziceţi că canibalismul e cu totul altceva, e împotriva legilor firii. Da, e împotriva LEGILOR, dar nu împotriva FIRII. Dacă ar fi împotriva firii nu ar fi existat asemenea cazuri. Lasă-i timpul necesar şi oferăi condiţiile "prielnice" şi fiara îşi va scoate pînă la urmă capul la suprafaţă.
|