View Single Post
Old 18 Apr 2010, 22:24   #135
buticut
Guru

buticut

Acum m-am intors de la film, nu stiu daca mai are rost sa bag si eu o cronica, din moment ce s-au spus atat de multe despre film. Pe scurt, mi-a placut mult, filmul asta e ca o oaza intr-un desert pentru noi, aveam nevoie de el, nu pentru ca cinematografia noastra ar fi intr-un declin, ci pentru ca orice schimbare e binevenita, mai ales daca e reusita.

Mi-a sarit in ochi cronica lui GRID MODORCEA (Tricolorul), ca tot e pe pagina asta, care cuprinde 2 probleme, una majora, alta nu foarte majora, ci mai degraba o observatie, pe care le-am avut si eu in legatura cu filmul.
Quote:
dar, din păcate, vizionarea e sub orice critică, o mare parte din replici nu se aud. Dacă personajele sînt interpretate de amatori, era necesar să se lucreze în mod special la sunet. Am văzut nenumărate filme în sălile americane. La ei, sunetul este o problemă esenţială. Ar fi o tragedie să nu se audă un cuvînt. Căci filmul este un instrument de educaţie. Multe momente vorbite din filmul lui Şerban sînt ca în acele reportaje unde se dă subtitrare. Era necesar să funcţioneze o astfel de soluţie sau filmul să se fi proiectat în varianta internaţională, subtitrat în engleză, ca să înţelegem tot ce se vorbeşte în el. Nu se pune problema ca pucăriaşii să aibă dicţie, dar regizorul trebuia să facă în aşa fel încît filmul lui să aibă dicţie. Nici textul cîntecelor de puşcărie nu se aude. Dar unul din cîntece este reluat ca suport sonor pentru postgeneric şi atunci se aude, fiindcă s-a lucrat la sunet. Aşa trebuia să se întîmple cu toată banda sonoră.

Initial vroiam sa va intreb daca urechile mele sau proiectia era de vina, insa se pare ca din pacate problema e la nivelul filmului - un amanunt care m-a deranjat in mod deosebit, cel putin in prima jumatate de ora, cand de abia intelegeam ce spunea Silviu. Problema am regasit-o si in 432, dar la un nivel mult mai 'low' si mult mai putin frustrant. Calitatea proasta a sunetului creaza impresia ca George Pistereanu si Anamaria Marinca ar avea prune-n gura.

Quote:
Mai sînt şi alte scăpări în film. De pildă, scena cînd puşcăriaşii joacă fotbal. În plan general, funcţionează maşina de vînt şi fotbaliştii sînt luaţi de curent, iar praful e abundent. În planurile apropiate însă, nu mai funcţionează maşina, parcă sîntem în alt anotimp!

Asta am remarcat si eu, plus ca mi se pare ca in prima faza, Silviu se afla dupa gard si in urmatoarea secventa in mod miraculos apare langa teren.

Cu toate astea, filmul e solid si de efect mai ales in momentele 'silentioase', cand spectatorul este lasat sa cugete odata cu personajele. Subtilitatea de acest fel, in care personajele vorbesc prin priviri, prin capete plecate, imi aminteste de Goodbye Solo.