am citit acum toate comentariile...
Sunt un pic deprimata ca lumea s-a cramponat in false probleme, pentru ca pe mine filmul m-a impresionat foarte tare. Pentru mine a fost clar revelatia lui 2009.
Ca tot vorbea M0n0 de clisee, mi se pare ca exact asta pune in discutie filmul. Si nu prin violenta gratuita sau comportamentul uman/ neuman al extraterestrilor, sau tot felul de astfel de nimicuri.
Cliseele despre care vorbeste District 9 sunt de fapt mult mai profunde. Filmul ata ideea ca daca o nava extraterestra ajunge pe pamant, are categoric si un scop bine determinat: sa ne atace, sa ne inspecteze sau sa ne rapeasca. Ei bine, cel mai probabil, o nava extraterestra va ajunge pe pamant dintr-un accident.
Si cum se comporta omul pus in fata acestui accident? In nici un caz nu va intampina extraterestrii cu surle si trambite (asa cum Hollywoodul ne-a educat sa credem). Presupun (si filmul merge practic pe aceeasi presupunere) ca lumea va fi pe principiul: extraterestrii, draguti draguti, dar nu la mine in casa, nu la mine in oras, si daca se poate sa fie problema si responsabilitatea altcuiva". Adica rasismul si intoleranta pe care ne tot chinuim sa le depasim, se vor muta la un alt nivel.
Teribilismul si stupiditatea personajului principal mi se par foarte relevante pentru societatea in care traim. Iar faptul ca lumea "urata" de care ni se pare ca suntem departe, si care totusi treptat treptat ne intoxica si ajunge sa reprezinte existenta noastra, m-a impresionat foarte tare.