Guru
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,211
|
Religia in scoli
E de actualitatea acum (pentru a nspea oara) reforma legii educatiei. Si iar (pentru a nspea oara) s-a ridicat controversa predarii religiei ca materie obligatorie. Si tot iar (pentru a nspea oara) cel mai probabil lucrurile vor ramane la fel.
Asadar punem in discutie predarea religiei in scoli. Avantaje, dezavantaje, pareri, expreriente.
Eu o sa spun experienta mea, ce am retinut eu din scoala. Am facut religia in scoala in anii 90. Cand eram mic, eram foarte religios, am citit Biblia, de fapt asa am invatat sa citesc si sa recit cursiv, practic a fost prima mea carte. Pot sa spun ca a avut un efect pozitiv asupra mea, in sensul ca am fost un copil cuminte, ce deosebea deseori binele de rau, si am fost si bun la invatatura. Nu am fost prea popular, dar asta e alta problema.
Pe acest fond, s-a inceput in scoli a se tine orele de religie. Insa ce am invatat la scoala? Ca ortodoxismul e cel mai tare. Ca religia e trunchiul din care izvorasc toate celelalte. Ca pocaitii sunt satanisti. Ca Papa e satanist. Ca 666 e numarul Satanei. Ca ABBA scris nu stiu cum inseamna nu stiu ce, care e, bineinteles, ceva satanist, si deci si muzica ABBA e satanista. Ca muzica in general, daca nu e usoara, e satanista.
Si chiar mi-am petrecut copilaria cu acest crezuri, cu aceste frici. Pe atunci nu erau prea multe produse cu coduri de bare, si tin minte ca am primit cadou un pachet de carti de joc, care avea cod de bare, si nu m-am atins de el, pentru ca la scoala mi s-a spus ca codul de fapt are ascuns 666 pe undeva pe acolo. Am crescut cu frica de anul 2000, cu frica de muzica straina, de coduri de bare, de satanisti, de apocalipsa. Ce s-a intamplat cand am ajuns la liceu, si am mai avut si alte lecturi, cand am inceput sa ascult si eu muzica, sa-mi cumpar produse cu coduri de bare? Mi-am dat seama ca tot ce am invata la scoala e o prostie, ca preotii care mi-au spus toate tampeniile alea au fost niste prosti. Nu stiu daca asta a fost singurul aspect ce mi-a determinat indepartarea de mai tot ce inseamna religie, insa cu siguranta a fost unul din factori.
Si nu stiu cum se tin acum orele in scoli, nu stiu daca se merge tot pe aceeasi idee a indoctrinarii, insa daca asta e cazul, atunci copiii de azi sunt fie habotnicii de maine, fie ateii de maine. BOR are un talent deosebit de a se crede buricul Pamantului, si de a ignora realitatile lumii moderne.
Asadar, avantajul predarii religiei (ortodoxe) in scoli. Moralitatea. Credinta poate sa aiba fara doar si poate un rol moralizator in societate. Violenta e o problema acuta a romanilor, si, in teorie, valorile crestine ar trebui s-o domoleasca. Problema apare insa cand privim realitatea. Multi interlopi de-i vedem pe la TV au cruci de 5 kile la gat. Becali e credincios nevoie mare, tot timpul vezi un preot pe langa el, cere voie de al Biserca sa se impreuneze cu nevasta-sa, face donatii, etc. Asta nu-l impiedica sa vorbeasca si sa se poarte ca si cum ar fi stapanul tuturor, fara nici o urma de bun simt. E ca mafiotii aia din filme, de ucid si incalca legea, si apoi merg duminica la Biserica. Desi BOR-ului ii place sa se erijeze in etalonul si sursa moralitatii societatii romanesti, de multe ori transmite mesaje contradictorii. Face campanie electorala in scoli, se asociaza cu diverse personaje dubioase, transmite mesaje de intoleranta fata de diverse categorii sociale, fata de cei de alta religie, fata de atei, fata de homosexuali. Oamenii trebuie sa inteleaga ca religia ortodoxa nu detine monopolul asupra moralitatii, ca pot fi oameni buni, oameni cu principii, chiar daca nu cred in ce crede majoritatea.
Totusi, valorile crestine sunt o resursa de calm social. Doar ca nu eu unul nu vad ca ele sa fie manuite in acest sens de carmacii BOR.
Dezavantajul predarii religiei ortodoxe in scoli. Pericolul indoctrinarii. Chiar sa spunem ca sa se predea doar religia ortodoxa, asta nu inseamna ca nu trebuie sa se faca intr-un mod responsabil.
E greu de crezut insa ca niste oameni care cred ca detin adevarul absolut, si ca toata lumea trebuie sa-i asculte, vor avea respect si toleranta fata de alte religii. De fapt nici nu trebuie mare lucru, ci sa nu le demonizeze. Cand eram mici tratam copiii pocaitilor ca si cum ar fi avut ciuma. Biserica incurajeaza astfel de comportamente.
Si pentru ca se preda doar religia ortodoxa, ceea ce inseamna ca se transmit copiilor niste crezuri si niste valori specifice acesteia, si nu se preda dintr-o pozitie neutra, sa zicem istoria religiilor, vor aparea mereu abuzuri ale BOR de a-si folosi aceasta pozitie in scoli pentru a-si apara punctul de vedere in unele chestiuni actuale controversate la nivel social. Copilul va invata teoria evolutiei la biologie, si apoi la religie i se va spune ca e o tampenie. Ce va iesi? Un rahat. Prin aceasta atitudine de impunere a BOR, deci practic de conflict cu alte domenii, copilul va alege fie una, fie alta. Cum spuneam mai sus, vor iesi fie habotnici, fie, daca au noroc, oameni indepartati de religie. Mi se pare absurd sa se bata cap in cap ce invata copilul la scoala. Ori mergem pe cunoastere, ori pe credinta, pentru de multe ori cele doua se contrazic, desi n-ar trebui.
Nu stiu ce voi decide eu cand voi avea copii. Cel mai probabil ii voi lasa sa faca religia pana in clasa a IV-a (pentru ca, repet, invataturile din Biblia sunt bune, pot avea un efect pozitiv asupra copilului), si apoi doar daca vor, insa ma voi asigura ca ce se preda la orele de religie nu e simpla indoctrinare.
__________________
Always look on the bright side of life!
Last edited by marius_em : 08 Apr 2010 at 14:07.
|