Guru
|
Unirea ar fi posibila, daca ar vrea lumea. Dar nu vrea. Basarabia e rupta in doua, pe de o parte sunt cei care sunt romani, si stiu asta, pe de o parte sunt cei care tot sunt romani, dar injura Romania, ne fac tigani si in tot felul, considera Rusia patria mama, si se declara moldoveni. Si astia din urma sunt cei mai multi. Chiar si printre studentii care vin in Romania. Ce e amuzant e ca nu sunt nici moldoveni. Eu sunt moldovean, toti din Iasi, Suceava, Botosani, Vaslui, Vrancea, Bacau, Neamt, sunt moldoveni. Moldovenii vorbesc romaneste, nu ruseste. Si tot ce tine de cultura lor, poetul lor national, Eminescu, Stefan cel Mare, care e simbolul puterii lor, mandria lor nationala, toate aceste aspecte ale istoriei si culturii lor isi au originea in Moldova de dincoace de Prut. Eminescu s-a nascut in Botosani, nu in Tighina, cetatea de scaun pe timpul lui Stefan a fost in Suceava, nu in Chisinau, Creanga, Enescu, Porumbescu, Luchian, etc., daca au vreo treaba cu moldovenismul, au cu moldovenismul nostru, cu moldovenii romani, nu cu moldovenismul lui Stalin. Nu ar fi bai daca nu ne-ar injura si nu ne-ar trata cu aroganta, dar cand te plesneste cu sintagma de "limba moldoveneasca", eu simt ca ne fura identitatea, si pe urma se si pisa pe ea. Nu le mai spuneti moldoveni, ca nu sunt. Sunt basarabeni, daca sunt romani, sau pruto-nistreni,sau sa-si gaseasca alt nume. Romania nu trebuia sa le accepte acest nume. Nu trebuia nici sa le accepte independenta.
Sa-si spuna ca Macedonia, Fosta Republica Sovietica Pruto-Nistreana. In rest, faza cu Unirea in UE, pentru noi e gargara. Ce interes am avea noi?. Ei au tot interesul sa vina in UE, si Romania e avocatul lor cel mai loial, si tot degeaba. Le dam si bani, intr-un timp stiam ca le dadeam si curent electric gratis, le dam si burse sa vina la studiu aici, le dam si cetatenie (nu doar la cei romani, ci la toti, chiar si la cei care nu stiu deloc limba romana), le dam si permis de libera trecere in Romania, si ei, ce ne dau? Ne dau un cacat, ne dau cu limba moldoveneasca in cap, si cu moldovenismul lor, de-mi vine sa-i scuip cand ii aud.
Eram si eu entuziast intr-un timp, urmaresc mai tot ce se intampla peste Prut, dar nu mai am mari sperante. Nu suntem un popor mare, asta e adevarul. Ne futem in cap unii pe altii.
As vrea ca Romania sa termine odata cu subiectul asta. Adica ori se obtin niste rezultate, ori daca ei tot nu ne vor, s-o terminam sa le tot dam bani si cetatenii, ca suntem luati si de prosti.
Nu sunt adeptul unei uniri cu orice pret, chiar as intelege si as respecta daca basarabenii nu ar dori unirea, dar sa nu ne mai batjocoreasca, sa se respecte adevarul istoric, ca sunt romani, ca nu sunt buricul Pamantului, ca nu sunt singurii moldoveni, ca dincoace de Prut sunt chiar mai multi moldoveni decat la ei. Si toti sunt romani.
Last edited by marius_em : 01 Apr 2010 at 15:38.
|