View Single Post
Old 22 Mar 2010, 07:56   #44
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Se impun câteva clarificäri:

1) Ada Condeescu a jucat indubitabil bine - cine vede filmul se convinge. Orice discutii se pot înscrie numai în aceastä sferä, la nivelul gradelor de comparatie, al nuantelor si al solutiilor concrete (de exemplu: "aici emotia poate ar fi trebuit sä fie gradatä altfel, acolo expresia nu era cea mai potrivitä, cred cä momentul äla putea fi jucat mult mai intens, iar în momentul älälalt s-ar fi cerut o mai mare retinere", etc. A spune "ai stat ca lemnul" despre rolul ei e totuna cu a califica o piesä de Holograf sau Vama sau Iris drept "manea" - adicä, totusi...! Existä niste limite!

2) Ada nu s-a atacat deloc, n-a protestat, n-a fäcut scene - dimpotrivä, a zâmbit doar, cu modestie si bun-simt. Noi am fost si suntem cei cu reactiile - din motive care tin strict de comportamentul si atitudinile civilizate la modul general.

3) N-am väzut nicäieri ca Ada sä se considere "vedetä" dupä acest rol.

4) Nu au fost huiduieli si aruncäri cu ouä clocite (care ar fi exprimat o opinie mai largä, dacä nu chiar generalä sau unanimä), ci manifestäri aberante ale unei singure persoane din afara sferei profesionale, care acum aproape douäzeci de ani a fost influentatä negativ de haosul ideatic al cadavrului ambulant Ion Cojar (pe vremea când încä refuza înmormântarea). Simpatia si compasiunea pentru ea sunt una, iar tolerarea unor accese complet deplasate e cu totul altceva.
In plus, mobilul se desprinde chiar dintr-un mesaj de mai sus: rc-st. sustine cä a fost refuzat de Ada când i-a oferit un rol în filmul lui de diplomä - ba mai mult, se preface cä râde în hohote de explicatia ei ("nu mä regäsesc în personaj"), în loc sä-i fie recunoscätor pentru räspunsul atât de diplomatic si delicat. Asta îmi aminteste de douä cazuri de elevi pe care i-am avut, în ultimii doi ani, care nu aveau nici cea mai micä tangentä cu meseria; nu m-au läsat inima si bunul-simt sä-i zic nici unuia dintre ei: "Bäiete, esti paralel, n-ai ce cäuta aici", ci m-am exprimat, la fel ca Ada, cu menajamente - gen: "Se pare cä nu ai profilul psihologic propriu regiei, dar esti un bun organizator, gândeste-te eventual la o carierä de producätor de filme", sau "ai foarte mult de lucru la o eventualä reformatare a personalitätii tale, spre a deveni mult mai concis, concret, pragmatic (si multe altele), plus o recuperare masivä în domeniul culturii generale - proces cäruia îi acord, tinând seama si de vârsta ta actualä, cam zece ani"... La fel ca în cazul de fatä, unul dintre ei s-a ofuscat copios (ce-i drept, nu l-a tinut mult, si nici nu si-a scos mämica la înaintare sä ea cu o felie de rosie-n mine). Celälalt a încercat un timp sä aplice recomandärile, n-a reusit si s-a läsat pägubas.

5) Apropo de chestia cu "pregäteste-te sä ti-o iei în frezä": e exact situatia de la "Ho ho ho" - pe dos: acolo, unii au atacat nedrept si abuziv un film, ba mai räu, si pe scenaristul lui ca persoanä, în raport cu filmul. Noi, cei de aici, l-am apärat pe Keep atât în numele prieteniei, cât mai ales din spirit de fair-play si JUSTITIE. N-am vârât capul între umeri, zicându-i lui Keep: "esti persoanä publicä, ia-ti-o-n frezä!" si läsând detractorii sä continue.

Deci, Keep, te rog sä reflectezi la toate astea si sä-ti rezervi orice opinii despre rolul fäcut de Ada Condeescu în film pentru dupä vizionare; de asemenea, rezervä-ti comentariile despre schimbul de replici de la forumeeting pentru dupä vizionarea unei înregisträri video (în ideea cä aceasta ar exista, fäcutä de cine stie cine, färä stirea noasträ).

Last edited by Pitbull : 22 Mar 2010 at 08:03.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif