Thread: Lars von Trier
View Single Post
Old 22 Feb 2010, 14:35   #103
marius_em
Guru

marius_em

Originally Posted by illotempore2002:

mi se apleaca de la raportarile astea la valorile supreme de tip mesianic crestin.
Daca fiinta reactioneaza pozitiv la pedeapsa data de Grace satucului, inseamna ca asa e normal sa fie. Daca noi toti "tinem" cu Grace si ii vrem pedepsiti pe cainii din Dogville, inseamna ca ceva in rarunchii nostri ne spune, dincolo de noi, ce e rau si ce e bine. Aceea e vocea corecta, ala e adevarul. Nu prostia mesianica.

Tocmai asta e problema morala aici, ca omuletii din Dogville nu erau "caini", nu erau personaje malefice ce trebuiau pedepsite, erau oameni normali, ce trauiau dupa un anume cod moral, oameni simpli, buni in intentie. Insa fiecare in parte avea slabiciuni, dorinta, invidie, mercantilism, egocentrism, slabiciuni normale, pana la urma. De asta are Grace acel monolog ante-carnagiu in care se intreaba daca acesti oamneni trebuie pedepsiti, nu pentru ca ar fi un simbol al raului, ci pentru ca sunt putrezi, pentru ca nu stiu mai bine, pentru ca nu au invatat. Chiar spune ca daca ar fi fost in locul lor, probabil ar fi facut la fel. E o situatie noua pentru ei, ceva ce i-a scos din rutina vietii lor. Daca Grace nu ar fi venit in Dogville, foarte probabil ei si-ar fi continuat viata linistiti, si noi ca observatori am fi dedus ca sunt niste oameni buni. Insa asa au picat testul. Si cu ei, poate si Grace l-a picat la randu-i. Daca e vazuta confruntarea finala ca bine versus rau, trebuie sa realizam ca binele e reprezentat de rau, de gangsteri, iar raul de bine, de omul simplu, de unde si ambiguitatea morala in treaba asta.
Intrebarea e daca ignoranta trebuie pedepsita. LVT spune da. Doctrina crestina spune nu, spune ca iertarea e solutia.

Last edited by marius_em : 22 Feb 2010 at 14:44.
marius_em is offline   Reply With Quote sendpm.gif