care sunt? unde se folosesc bine? unde se folosesc rau? care amuza? care enerveaza? care sunt interesante prin altceva?
pentru inceput doua:
Unul care cred ca e observat de toata lumea: Sarutul Hollywoodian din epoca de aur a marilor studiouri. (aproxiomativ anii 1930-1955)
scena tipica: un el si o ea se saruta cam 30 de secunde cu ochii inchisi si un zambet halucinogenat, balanganindu-si capul usor si circular de la dreapta la stanga nasului "adversarului" si cand cursa se termina , invers, de la stanga la dreapta. partenerii executa miscarea simultan, in sensuri diferite.
Costume tipice: fie el in frac ea in rochie de bal (in filme coloniale sau de societate), fie el in camasa cu patratzele si pandantiv cu snur si cap de taur miniaturizat, ea in camasa cu patrazele - in filmele western)
Unghi de filmare: fie "misogin", camera pusa astfel incat imaginea lui sa o domine pe a ei; fie pentru scena creata pentru actrita principala, unde ea e filmata incat sa i se vada mai mult fatza diafana si tenul perfect, "el" fiind dragutz ,dar cantitate neglijabila.
Un cliseu mai putin observabil dar cred eu, bine profilat.
Intalnirea standard dintre doi eroi "ciumeci sau "macho". (de preferinta generali romani). Se imbratiseaza, rad sau zmabesc prosteste facand niste glume referitoare la o intamplare din trecutul lor, se infig invariabil in doua cupe cu vin aduse de un servitor/sclav, se aseaza si povestesc despre ce barbari au mai taiat, ce tzari au mai cucerit, si ce i-a adus inapoi (e.g. la Roma) .
PS: De regula dupa o asemenea venire, se declanseaza un conflict care mocnea pana la sosirea calatorului. pe principiul "Era Bula/ Vine Bula...si...."
...mai stiti formulele cliseu de inceput de bancuri in copilarie?