SCANDAL Vadim Tudor versus Sergiu Nicolaescu (CANCAN)
"Dacă mai zice ceva, îl las în curu' gol"
Cineastul refuză să-i explice politicianului care sunt motivele pentru care nu a demarat nici până acum filmările la "Candele de zăpadă", lungmetrajul realizat după scenariul scris de Vadim Tudor. Proiectul a primit în 2004 o finantare de 30 de miliarde de lei vechi din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Proiectele finantate de CNC nasc dispute serioase între cineaşti şi scenarişti, care din diverse motive nu reuşesc să se înţeleagă, deşi primesc sponsorizări din partea Ministerului Culturii. Din nefericire, aşa se întâmplă şi în cazul lungmetrajului "Candele de zăpadă", care ar fi trebuit să ruleze deja pe marile ecrane. Sergiu Nicolaescu fusese însărcinat să demareze de ceva timp filmările. Zilele trecute, aflat în platoul emisiunii "Un Show Păcătos", Corneliu Vadim Tudor a lansat un atac la adresa marelui regizor, pe care îl învinovăţeşte că îi amână proiectul, acuzându-l subtil că ar fi folosit fondurile alocate acestui film ca să finalizeze alte pelicule la care lucrează.
"Nu am primit niciun ban"
Contactat de CANCAN, Sergiu Nicolaescu a refuzat să explice care sunt cauzele întârzierii, arătându-se extrem de deranjat de declaraţiile europarlamentarului. "Dă-l în p...a mă-sii. Dacă mai zice ceva, îl las în curu' gol! Nu am primit niciun ban. Acum am finalizat "Poker", care, cel mai probabil, va fi în martie pe ecrane. Cât despre "Candele" ce pot să vă spun, am ales distribuţia şi vă pot da doar un nume: Vladimir Găitan. Atât!", a spus Nicolaescu.
Dincolo de scandal, scenaristul şi regizorul sunt încă uniţi de tema proiectului lor comun pe care o apreciază amândoi deopotrivă. Scenariul semnat de Corneliu Vadim Tudor, care stă la baza proiectului desemnat câştigator în 2004 la concursul organizat de CNC, urmăreşte povestea mai multor familii celebre din perioada interbelică. Regizorul Sergiu Nicolaescu declara în urmă cu doi ani că îl interesează foarte mult tema abordată, fiind fascinat de secolul trecut. "În scenariu este vorba despre un fel de viaţă politică şi dramaturgică. Ar fi foarte interesanta o trecere prin tot secolul. Şi am gasit un personaj care poate reprezenta secolul trecut, este vorba despre Ventura (Veturia) Goga. M-am gândit ca prin ea să vad tot secolul trecut, care a fost o dramă cumplită. Dar să vorbesc despre acest secol merită, chiar dacă nu voi avea spectatorii care vin la o comedie sau un film de acţiune", spunea maestrul Nicolaescu într-un interviu pe care l-a dat în 2008
http://observator.antena1.ro/monden/...escu_4128.html