View Single Post
Old 04 Feb 2010, 19:46   #18
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Originally Posted by miercuri:
Originally Posted by Windom:
Originally Posted by Federico:
Oricum ai da-o, intotdeauna a doua forma consumata va avea de suferit

Nu intotdeauna. Dau un exemplu: Lolita. Mai intii am vazut filmul lui Kubrick - a fost ok, dar nu m-a dat pe spate (mereu l-am considerat cel mai atipic film al sau); apoi am citit cartea - m-a incintat mai mult decit filmul (probabil si datorita faptului ca nu e atit de "academica"); am vazut apoi si varianta lui Lyne care, culmea, mi-a placut mai mult decit varianta Kubrick (multi o sa-mi sara in cap). Recunosc, mi-a placut mai mult - poate pentru ca e mult mai fidela romanului, poate pentru ca are curajul sa mearga acolo unde Kubrick nu a indraznit, poate datorita esteticii filmului... Asadar, in cazul meu, prima experienta s-a dovedit cea mai putin satisfacatoare...
Si mie mi-a placut mai mult filmul lui Lyne decat ce al lui Kubrick , care culmea avut scenariul scris chiar de Nabokov. E drept ca pe vremea aceea cenzura isi baga coada mult mai mult la Hollywood si e partial responsabila, dar Lolita e o carte care merita mai mult. Lyne a abordat mult mai bine tematica, dar a cazut in capcana melodramei si asta iarasi n-a fost in spiritul cartii.

Ceea ce-i lipseste variantei Kubrick dar se gaseste in varianta Lyne, in primul rind, e surprinderea acelei popular culture, singurul lucru care o defineste pe Lolita si prin care noi avem acces la personalitatea ei (adica tot glamour-ul acela Hollywoodian dupa care e ahtiata, idolii pe care-i are pe pereti etc.) Acest lucru lipseste complet in varianta Kubrick. Apoi, Humbert Humbert-ul lui Lyne e mult mai complex decit cel al lui Kubrick (al lui K "exista" doar din momentul in care apare pe ecran, pe cind cel al lui Lyne are o intreaga istorie in spate, istorie ce explica, pina la urma, comportamentul sau "aberant"). Iar noi, ca spectatori, sintem mult mai aproape de Humbert-ul lui Lyne decit de cel al lui Kubrick, pentru ca vedem practic filmul prin ochii lui, la persoana I, pe cind la Kubrick il priveam de undeva de la distanta...

Dar am luat-o pe razoare si sintem off...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif