View Single Post
Old 04 Feb 2010, 18:28   #20
Hattifnatt
Junior

Hattifnatt

In cazul filmelor adaptate dupa o carte, am observat din proprie experienta ca atunci cand am vazut mai intai filmul si apoi am citit cartea, mi-au placut amandoua. In cele mai multe cazuri mi-a placut mai mult cartea, rareori mi-a placut mai mult adaptarea. Dar mi-au placut si le-am iubit pe ambele, in 100% cazuri.

Cand am citit cartea mai intai, dupa aia nu mi-a mai placut filmul, tot in 100% din cazuri.

Explicatia (asa cum o vad eu) ar fi relativ simpla: cand citesti cartea, iti formezi o imagine proprie si personala a ceea ce citesti, un fel de film personal ca sa zic asa, iar asta nu va coincide NICIODATA cu ceea ce vezi pe ecran, asa ca indiferent cat de buna ar fi ecranizarea, probabil vei fi dezamagit.

Reciproca nu e valabila, pentru ca atunci cand vezi mai intai filmul, vezi o imagine deja formata, o viziune a cuiva asupra respectivei carti pe care tu nu prea o mai completezi. Iar apoi cand citesti cartea, asta vine cumva ca o completare, o largire a orizontului pe care l-ai intrezarit pe ecran.

Ma rog, ca sa n-o mai lungesc mult, recomandarea mea e sa vezi mai intai filmul
Hattifnatt is offline   Reply With Quote sendpm.gif