glosand pe marginea cronicii filmului lui Moore, as spune ca pot fi de acord (n-am vazut filmul dar cam intuiesc despre ce e vorba si nu ma pot abtine de la comentat) cu analiza "mooriana" asupra lumii capitaliste. am insa rezerve legate de patetismul accentuat si usor manipulativ (cochetand pe alocuri cu stilul oratoric al lui Vadim) pe care il induce filmului sau "sicko" , stil care , citind ce se scrie, mi-e teama ca l-a indus si filmului acesta nou.
mai mult as spune, daca logica lui Moore e cea care reiese din acest topic, cred ca viziunii sale ii lipseste insa unul din motivele majore ale "crizei capitalismului/vestului". criza capitalismului, starea de rau general care se insinueaza usor usor in maruntaiele "civilizatiei vestului", de ceva timp incoace, are cauze mai profunde decat cele luate in vizor de Moore.
da, democratia este mimata si aparenta. dar nu se merge mai departe cu rationamentul. de ce e ea o forma goala? as spune asa: pentru ca vestul are o problema de "a crede in ceva". pentru ca vestul are o problema de spiritualitate. e despiritualizat, e abdicant (de cateva zeci de ani) de la valorile morale care imping civilizatiile cum imping niste pistoane arborele cotit al unui motor. singurul stapan la vestului profund laicizat (mai ales dupa revolutia franceza) este lacomia si goana dupa satisfacerea nevoilor burtii si a altor organe proprii. egoismul este "of the essence".
"iubeste-ti aproapele" devine in mod regretabil, din ce in ce mai mult, doar o fraza de care anglo-francezo-latino- germanico-est europeano-nordamericanii" isi amintesc doar in treacat de Pasti si de Craciun, si doar optional.
sa ne uitam in jur la celelalte civilizatii:
1. lumea asiatica este ghidata si de dorinta unei vieti materiale bune (ca in "vest") dar in armonie cu principii gen "onoare", "munca", "corectitudine" , "armonie " care au ramas relativ nealterate in miile de ani de istorie a vechilor culturi din orientul indepartat.
2. lumea popoarelor nordice - niste democratii super fiscalizate si "super sociale" bazate pe doua principii care incheie un cerc perfect, atata timp cat lacomia nu joaca un rol (spre deosebire de vest, unde principiul "greed is good" a fost motorul economiei financiar speculative din ultimele decenii.)
aceste principii s-ar sintetiza cam asa "1. toti trebuie sa traim, pentru ca grupul/tribul nostru sa supravietuiasca. 2. daca tribul supravietuieste, indivizii vor fi la adapost, chiar daca cei mai multi dintre noi nu vor fi niciodata bogati sau foarte bogati, s.a.m.d" , aceste principii pastreaza in ele filonul unei constiinte de grup/hoarda care a fost temelia vigorii si vitalitatii nordicilor intr-un mediu ostil, vreme de milenii.
3. lumea musulmana- o lume in care fervoarea religioasa si urmarea stricta a principiilor morale (multe din ele comune cu alte mari religii ) sunt la un apogeu apogeu istoric. aceasta fervoare constituie filonul vital al lumii islamice in momentul de fata. nu iau acum in discute cat de bine sau rau este asta pentru "vest", desi asta e intr-adevar o tema cu implicatii serioase. aici vorbesc doar despre "cum traiesc altii, care merg in sus spre deosebire de vestul capitalist care merge in jos". ca sa inchei, uitati-va la ratele natalitatii si la sporurile naturale ale islamului IN TARI EUROPENE SI AMERICANE. si veti vedea ce vreau sa spun.
[later edit] - ar mai fi fost de adaugat Africa si America de Sud, dar acolo teza nu se verifica. Asta, partial, tot din cauza "vestului capitalist"..popoarele Africii si Americii de Sud sunt un fel de "copii vitregi si chinuiti", sclavi dezorientati si spoliati ghici de cine... de asa-zisii "crestini" din Europa , SUA si ,suplimentar, de nepotii bolsevicilor, pe unde si-au bagat si ei strambele intre 1960 si 1990.
concluzie? in materie de "razboi al civilizatiilor" vestul sta ingrozitor de prost la capitolul "motivatie/resorturi spirituale". atat de prost incat s-ar putea sa piarda razboiul in cateva zeci de ani, in ciuda superioritatii militare actuale. infrangerea poate veni de la te miri ce. buna oara "sporul natural" daca vreti sa aflati cum, dati pe google. "islamic world"
dar poate ca asta e mersul istoriei...
uff....am termiat scurta glosare pe un film pe care nu l-am vazut. o sa ma duc sa il vad in urmatoarele saptamani