N-am mai avut rabdare sa astept pina apare DVD-ul asa ca m-am uitat aseara la varianta pe care o aveam deja. M-a entuziasmat dar m-a si plictist pe alocuri, recunosc. Cred ca filmul putea fi "comprimat" in 90 de minute, fara a-i scade din valoare, dimpotriva. Scenele care implica filajul au fost impinse un pic prea departe. Imi plac momentele "de reflectie" intr-un film atunci cind acestea te fac intr-adevar sa reflectezi la ceva. De-asta imi place Tarkovski, Malick sau Bela Tarr. In Politist, Adjectiv aceste momente mi s-au parut ca merg de la anost, unele - cele care implica filajul, la reusit - altele (momentul Mirabela Dauer). Nu imi prea dau eu seama ce e de reflectat in scenele de filaj, de exemplu. Meditezi asupra conditiei ingrate a politistului? Esti martorul luptei ce se da in constiinta personajului principal (asteapta acesta la nesfirsit dovada care sa-i permita absolvirea de pacate a "infractorului")? Probabil. Insa toate chestiunile respective, filajul, relatia politist-infractor, mi se par aspecte prea "lumesti" pentru a indemna la meditatie... Nu mi-am dat seama care e rostul unei secvente de citeva minute bune pentru a infatisa urmarirea pe linga un gard de beton, lucru ce se putea face in maxim un minut...
Noroc ca aceste momente sint destul de putine iar restul merita asteptarea. Pina la urma,
all good things come to those who wait, cum e zicerea... Si intr-adevar, secventa finala "frizeaza geniul", dupa cum spunea Ivanov. M-a facut sa uit toate momentele taraganate...
Am ramas