View Single Post
Old 19 Jan 2010, 17:03   #4
marius_em
Guru

marius_em

Am mai citit cate ceva, pe Wikipedia.
Kubrick a spus ca filmul asta e o ca explicatie stiintifica a lui Dumnezeu.
"On the deepest psychological level the film's plot symbolizes the search for God, and it finally postulates what is little less than a scientific definition of God".
Deci am putea discuta despre alegoria monolit-God. Si intr-adevar, in sensul avansului omului de la primata catre stadiul de Star Child, monolitul este simbolul lui Dumnezeul, e cel care ne "sufla" inteligenta. O imagine simbol in acest sens este acea scena cu Bowman pe patul de moarte ce ridica bratul incercand sa atinga monolitul, amitind de pictura lui Michelangelo cu Adam intinzand mana si incercand sa-l atinga pe Dumnezeu.
De fapt monolitul asta e ca o poarta catre o multime de idei, de teorii, de simboluri. E o unealta pentru o rasa extraordinar de avansata, dar e simbolul divinitatii pentru oameni. E poate o icoana.
Mi s-a parut interesanta si o alta idee, respectiv motivul uneletelor, motivul artificialului si al relatiei sale cu umanul. Avem la inceput monolitul, practic un dispozitiv, ce afecteaza viata, afecteaza niste primate sa foloseasca acel os ca unealta. Si apoi acel strop de geniu al alunecarii peste milioane de ani, prin suprapunerea imaginii cu acel os in aer, cu o imagine cu o statie spatiala. A fost ca un poem spus intr-o secunda, de la primatele cu acel os, la oamenii de zi, cu o statie spatiala.
La scoala, in primele clase invatam despre foc, si cat de bun si de rau poate fi el. Ca focul ne da caldura, etc, dar si ca focul poate ucide. Cam acelasi lucru l-am vazut si eu aici. Pe de o parte, artificialul, unealta, tehnologia poate ridica omul, il poate face sa evolueze, de fapt daca ne gandim la monolit ca artificial, e primordial in ascensiunea sa, dar pe de alta parte il poate ucide, asa cum a facut HAL. In cele din urma artificialul e o extensie a inteligentei vii. La figurat, dar si la propriu. Pentru ca aici e o alta idee care ridica acest SF la rang de capodopera.
Anume, in mai toate SF-urile suntem obisnuiti sa vedem oamenii calatorind spre alte stele, explorand spatiul, asa cum facea Picard in Star Trek. Dar, stiintific vorbind, daca se va ajunge la un stadiu destul de evoluat, omenirea va explora si coloniza spatiul tocmai prin dispozitive de genul monolitului. Si un eventual contact cu ET tot in acest gen va fi, in sensul ca vom intalni un dispozitv, un monolit, un robotel, nu un omulet verde.
marius_em is offline   Reply With Quote sendpm.gif