Originally Posted by corinka:
...De aici apare contradictia dintre ce am vazut eu si ce a vazut prietenul meu jurist:
- eu cred ca politistul Cristi a abandonat lupta, adica nu s-a lasat convins de argumente si a refuzat sa se ridice impotriva sistemului,
- pe cand prietenul meu chiar a crezut ca Anghelache l-a convins pe Cristi.
|
Abia acum am reuşit să înţeleg şi eu de ce l-a scos aşa din pepeni pe Pitbull cel Bătrân afirmatia mea despre asemănarea de principiu dintre filmul lui Porumboiu şi cele din Epoca de Aur: fiindcă el a înţeles exact contrariul a ceea ce am înţeles eu din deznodămînt! Mai exact şi eu am înţeles exact acelaşi lucru ca şi juristul Corinkăi. Dar atenţie, am un argument intrinsec - mai mult decît imbatabil, valabil chiar şi împotriva unei eventuale poziţii contrare a autorului însuşi.
Adică, hai că asta-i culmea: adică Cristi s-a prefăcut, a minţit - cînd a subscris exact ca un copil de grădiniţă, la concluzia la care comandantul a ajuns împreună cu el, cu participarea lui nemijlocită, pe propriile lui cuvinte (= maieutică)?!
Adică Cristi s-a temut dintr-o dată pentru slujba lui, după ce cu o zi inainte a dat de pămînt cu colegul de servici care se milogea să-l primească şi pe el la partidele de tenis de picior - trîntindu-i-o în faţă că nu e bun de aşa ceva?!
Atunci care să mai fie rostul acelei scene?!
Şi care să mai fie rostul scenei (de nota 10) cu discuţia casnică pe teme lingvistice, de fapt semantice, de fapt logice, de fapt MORALE privitoare la textul unui banal şlagăr de muzică uşoară?
Dar asta e...culmea culmilor, dacă nici măcar atîta lucru nu s-a înţeles, că poliţistul nostru e tocmai acel tip de om care se naşte şi moare cu...dreptatea (conştiinţa, logica, adevărul) în braţe!
Chiar şi asta v-a scăpat:
Cristi:
- Şi cine hotărăşte adevărul?
Soţia profesoară:
- Academicienii!
Şi chiar mai e nevoie să vă fac şi aici legătura cu scena capitală de a doua zi:
Comandantul:
- Conştiinţa morală individuală nu corespunde cu adevărul. cîţi oameni, atîtea principii morale, de aia e necesară legea, care e una pentru toţi!
[ Acuma: dacă acest poliţist socratic face un sofism cît toate zilele - care explică şi confuzia lui Pitbull şi Mirodoni (Corinka fiind singura care are tăria de-a sta în contradiţie, mai exact de a nu fugi ca Pit din ea, ceea ce constituie condiţia primă a desoperirii adevărului) - ba chiar posibil şi a regizorului (pe care îl bănuiesc amarnic pentru prostia scoasă de comandant - despre "morala creştină care nu a ajuns să se impună niciodată"), asta e cu totul altă problemă, pe care mă tem că nu mai e nici timpul şi nici locul de-a mai fi discutată aici. Şi cum n-am apucat să văd filmul decît o singură dată, şi aia în condiţiile cele mai proaste pe HBO, rog pe cine poate, ca să mi-l dea şi mie, ca să pot intra şi eu mai în amănunte, aşa cum a făcut cu 432, şi cum l-a făcut pe Pitt să mă acuze - în fond să mă complimenteze, că analiza mea a fost pur şi simplu o adevărată...eviscerare]
Szia!