Dacă e să intrăm în amănunte, e de ajuns a se vedea părerile majoritare de pe oricare alt forum de specialitate:
http://www.cinema.ro/filme/Politist-...iv-236526.html
1. "...filmul putea fi un scurt metraj de 15 min cu acelaşi subiect, fără fazele statice, plictisitoare. Fără legătură cu subiectul filmului, încă o problemă pe care o am eu cu filmele româneşti e calitatea strict tehnică.
Imagini neclare, culori virate în albastru sau verde, zgârieturi pe film... Doar vreo 2-3 filme de la noi, printre care şi Pescuit Sportiv, au avut imagini de calitate, precum în filmele străine. De asemenea, table cu numele străzilor era postprocesată pentru a fi neclară, iar numerele de la maşină erau puse parcă tot la postprocesare. Aşa ceva nu văd într-un film serios.
Puteau da tabla aia jos, de exemplu. Dura fix 2 minute. Probabil că finalul face toţi banii şi că filmul este extraordinar datorită lui, dar eu zic că putea fi un scurtmetraj şi nu plictisea lumea atât de tare. Nu e doar cazul meu, au fost mai mulţi în sala de cinema şi toţi aveau aceaşi expresie." (
mdomnita)
2. "M-am intrebat cum e posibil ca un regizor care a debutat cu o mica bijuterie, ma refer la "A fost sau nu a fost", sa apara a doua oara in fata publicului cu ineptia asta, cu superimbecilitatea asta de film? Si mi-am dat seama ca el, saracul, e victima succesului repurtat cu primul film. Sa ma explic: principala conditie pentru reusita unui film este sa ai un subiect bun pe care sa brodezi un scenariu valoros.Porumboiu considerand ca nu e bine sa treaca prea mult timp de la succesul repurtat la debut pana vine cu altceva,s-a hotarat sa mai faca un film chiar fiind in pana totala de inspiratie. Si a iesit ce a iesit,un film de 115 min. al carui subiect putea fi epuizat intr-un scurt metraj de 5 min.
Dar si acel scurt metraj ar fi fost o tampenie, deoarece povestea este total nerealista pentru Romania zilelor noastre.
Auzi, in cadrul celei mai corupte institutii de la noi, politia, exista la Braşov un politist framantat de probleme morale, si un comandant hotarat sa aplice legea la milimetru, dar nu exercitandu-si autoritatea functiei, ci incercand sa-si convinga subalternul cu ajutorul...maieuticii si al DEX-ului, ha, ha, ha! Poate a vrut sa faca un science-fiction si nu stim noi!
Singura lumina in idiotenia asta este interpretarea exceptionala a lui Vlad Ivanov.Pacat, imi pare sincer rau de Corneliu Porumboiu, pentru ca, repet, primul lui film a fost cu adevarat bun si anunta un mare talent." (
Paleaşca)
3. "Premiul de la Cannes il va face interesant si pentru romani:asa e la noi, pana nu e bagat cineva in seama in Occident nu da nimeni doi bani pe el. Acum toata lumea va incepe sa caute filmul si se va extazia. Tipic romanesc." (
IoanLazlo)
4. "Incredibil de prost: stau sa ma gandesc ce iti poate place la un astfel de film. Ma mai intreb, ce anume il face asa o capodopera regizorala pentru care sa mai si fie bagat in seama la Cannes...Cadrele lungi cu politistu care merge, merge si iar merge sunt obositoare si plictisitoare. Concluzia este una singura: regizore ti s-a urcat la cap. Esti varza!" (
Sidexplozia)
5
. "REGIE DEZASTROASA!!! ideea e bunicica, actorii destul de buni, insa REGIA ESTE DEZASTROASA!!! din aproape 2 ore, se intampla ceva cam 20-25 de minute. Jalnic!" (
Ramung)