View Single Post
Old 12 Jan 2010, 21:11   #157
Federico
Snob Elitist

Federico

Eu am vazut filmul ca fiind, in mare, despre trei lucruri,si anume:
-nerespectabilitatea(eufemistic spus) meseriei de politist
-conflictul dintre legea morala si cea conventionala
-sensul cuvintelor.
Liantul logic dintre ele ar fi urmatorul: constiinta unui om vulnerabil -un politist(vorba ceea, "De cati politisiti ai nevoie pentru a schimba un bec?") - este manipulata jongland cu sensul cuvintelor.

Cred ca acestea sunt deductibile inca din titlul filmului, care pe de o parte- si in primul rand,pentru mine- trimite la aspectul: "politist" = "fraier" iar de partea cealalta anunta viitorul conflict ce izbucneste pe frontul sensurilor cuvintelor: "politist" (substantiv, in mod normal) este transformat, in titlu, in adjectiv.Marturisesc ca dupa prima vizionare(dintr-un total de trei)- care mi-a placut la nebunie(cadrele acelea lungi care pe multi au plictisit mie chiar mi s-au parut palpitante .Asteptand sa se termine in secunda imediat urmatoare, cu cat se prelungeau mai mult si mi se pareau mai ridicole,eu nemaiintalnind pana atunci acest tip de cinema, cu atat mai mult crestea suspansul.) - incepusem sa am aceleasi senzatii ca si Keep. ajungand la un moment dat sa ma enerveze atat de tare incat i-am acordat inca o vizionare, hotarat fiind sa-l desfiintez de data asta.Cand, colo- surpriza, mi-a placut si mai tarel; ba chiar m-am indragostit de el. Intr-un final, dupa ce s-au linistit apele, si m-a convins si la rece, l-am mai vizionat inca o data savurandu-l la maxim.
Acum, ceea ce pot spune cu mana pe inima, e ca scenele "Mirabela" si "Comandantul" sunt cinema de cea mai inalta clasa si pot sta drepte in fata oricaror alte bucati de capodopera din filmografia universala.

PS: Porumboiu a anticipat ca vor fi cazuri in care ii vor fi puse la indoiala intentiile si drept urmare le-a dedicat acelor "Tome necredincioase" melodia din final( "Ce seara minunata" ) care nu mai da dreptul la replica.
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif