“I was drawn to Che as a subject for a movie (or two) not only because his life reads like an adventure story, but because I am fascinated by the technical challenges that go along with implementing any large-scale political idea. I wanted to detail the mental and physical demands these two campaigns required, and illustrate the process by which a man born with an unshakable will discovers his own ability to inspire and lead others.” Asta a declarat Soderbergh. Acum nu ştiu dacă-l putem acuza pe respectivul de propagandă comunistă mai mult decît i-am putea acuza pe Bertolucci ori Godard de exemplu. Filmul nu este o biografie OBIECTIVĂ a lui Che, este una pur SUBIECTIVĂ, ceea ce e absolut normal dacă luăm în considerare sursa de inspiraţie. Nu trebuie să ne mirăm în cazul ăsta de faptul că nu sînt prezentate în film anumite aspecte negative din biografia lui Guevara. E ca şi cum am afirma că unica versiune cinematografică valabilă a vieţii lui Iisus este cea a lui Scorsese deoarece e singura care-l portetizează pe respectivul cu bunele şi relele sale.
Am văzut filmul aseară, „la pachet”, pentru că doar aşa cred că poţi să-i apreciezi cu adevărat, calităţile epice. De care beneficiază din plin. Există diferenţe stilistice clare între cele două părţi. Prima parte e mai interesantă, datorită, în primul rînd stilului narativ. Partea a doua este mai „cuminte”, excelează la capitolul imagine (mi-a amintit de Traffic, pe alocuri, din punctul ăsta de vedere). Del Toro face un rol monumental, surprins într-un război pe două fronturi – lupta de gherilă şi lupta cu boala care-l macină treptat. M-a marcat profund scena finală, a execuţiei, filmată first person, simţi practic pe pielea ta cum se scurge viaţa din tine, este una dintre cele mai inconfortabile senzaţii de care am avut parte la un film.
Lăsînd la o parte simpatiile politice, filmul merită văzut, în primul rînd datorită calităţilor sale artistice, datorită interpretării de zile mari a lui Del Toro şi, nu în ultimul rînd, deoarece este unul dintre cele mai monumentale filme ale anului trecut.
|