O sa bag aici niste chestii cam dezlanate, dar la ora asta, ce sa ceri

nu coerenta in orice caz
A zis cineva mai devreme de asemanarea cu "Vorbitor in numele mortilor" a lui Orson Scott Card... nice point there, la cartea aia m-am gandit si eu prima data cand am vazut filmul. De fapt toata chestia asta cu planeta vie nu e nici pe departe originala... ma intreb cum ar arata o ecranizare dupa "Febra" a lui Serge Brussolo, un univers mult mai halucinant decat cel din Avatar.
Cat despre filmul in discutie, eu unul am fost extrem de dezamagit initial... totusi vizual a fost fun si in afara de asta, eu cel putin fac diferenta intre un film bun dpdv obiectiv vorbind si un film bun pt ca imi place mie. Sunt cazuri si cazuri: de ex. "The Godfather" e un film bun, dar care nu imi place, in schimb ma omor dupa "X-Man"

desi recunosc ca nu e de oscar
Cred ca Avataru a iesit asa cum a iesit in mod intentionat, scopul fiind sa placa unui nr cat mai mare de oameni si sa scoata o caruta de bani. Si-a atins scopul, si apreciez filmele care isi ating scopul propus... chiar daca mie nu mi-a placut nici subiectiv, nici obiectiv (obiectiv vorbind, il consider un film mediocru, din motive pe care Pit si altii le-au expus si argumentat mult mai bine decat as putea sa o fac eu).
Alt criteriu de apreciere strict personal: imi plac filmele care ma fac sa simt ceva, imi trezesc un sentiment, oricare ar fi acela.... dar sa fie cat de cat acolo. Cazuri extreme: era cat pe ce sa plang la "The Notebook", dar dupa "Eden Lake" sau "Tideland" am simtit nevoia sa fac un dus. Am fost recunoscator in ambele situatii pentru experienta traita. Aici Avatar a ratat big time: n-am simit absolut nimic, imi era absolut indiferent ce se intampla cu personajele de pe ecran. Diferenta mare fata de "Aliens" sau "The Abyss" ale aceluiasi regizor...
Recomand celor care ridica in slavi Avatarul sa mearga pe directia " e bun pentru ca mi-a placut mie. incearca-l si tu, poate iti place" , ceea ce e foarte ok ! un punct de vedere foarte sanatos. Si nu "e bun pentru ca e bun".... ca aici nu prea au sanse
De acord si cu Pit in ce priveste echilibrul si armonia intre forma si fond. Dar tocmai aici e problema Avatarului: are prea multa forma! si daca fondul nu baga mare, si nu prea baga, normal ca apare un ditamai dezechilibrul greu de ignorat.
Alta chestie ce imi zboara prin cap: filmele care plac tuturor (sau aproape) si sunt si "bune" obiectiv vorbind (cu mentiunea ca e posibil sa ma insel, ca nu sunt critic de film) sunt rare. "The Sixth Sense" e singurul care imi vine in cap acuma.
Peace!
PS: We are Jack's wasted imax money

just kidding, daca va duceti la Avatar, macar duceti-va la imax, randul 7 central cred ca e cea mai buna varianta.