Thread: "Avatar"
View Single Post
Old 30 Dec 2009, 08:47   #311
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Well, de obicei tind spre analize foarte dezvoltate si sistematizate - ceea ce pe denigratorii mei îi determinä sä le facä în toate felurile (unul, pe cât de notoriu, pe atât de buimac, a ajuns chiar pânä la a acuza aceastä compartimentare fastidioasä drept lipsä de profesionalism...!) S-a nimerit ca analiza cea mai amplä (si ca structurä, si ca lungime) sä fie cea de la "Restul e täcere", un film pe care-l si iubesc, dar l-am si criticat sever unde am considerat cä merita (Nae Caranfil fiindu-mi coleg de facultate si prieten).
Dar asta nu înseamnä cä fiecare analizä trebuie sä fie atât de completä. Abordez compartimentele doar în mäsura în care simt nevoia sä vorbesc despre ele. Câteodatä, scriu comentarii glumet-biciuitoare (ca la "Azucena"). Uneori, mä multumesc cu cronici scurte si percutante (ca la "The Orphan" sau "Wild Hogs"); alteori, mä întind cu reprosurile violente, ca la "Marilena". La "Legiunea sträinä", de exemplu, am scris initial o cronicä scurtä si sarcasticä. A fost înteleasä gresit, asa cä am adäugat alta, cu totul nouä, lungä, virulentä si explicitä. La "Cälätoria lui Gruber", am acordat relativ putin spatiu analizei filmice propriu-zise, care mi s-a pärut amorfä, simplistä si mediocrä, si m-am extins mai mult pe partea mistificärii istorice. In schimb, la unele filme românesti de mare importantä, ca "432", "M.D.L." sau "Politist, adj.", din nou tratez pe larg fiecare componentä în parte. Deci, câte filme, atâtea formule...
Evident cä as putea dezvolta enorm analiza "Avatar"-ului, detaliind toate compartimentele, dar nu simt nevoia - si nici n-am timp; dacä mi-ar comanda-o cineva, as face-o färä nici o problemä. Oricum, au fäcut-o deja multi altii, unii mult mai bine decât as face-o eu, altii pierzându-se în detalii la modul ridicol. Personal, am insistat strict asupra lucrurilor care mi s-au pärut esentiale, si pe care alti comentatori le-au abordat mai putin, mai incomplet, etc. - more or less, am încercat sä umplu un gol, sau sä echilibrez o balantä (nu sä fiu eu balanta în integralitatea ei, desi ideal asa ar fi - când consider cä meritä).
O asemenea analizä ar fi fost super-specializatä si destinatä profesionistilor (amatorii iar ar fi särit în sus cä scriu enorm de mult!). Asa cum am fäcut-o, e destinatä publicului în genere. Formulele si mai scurte, si mai laconice, se adreseazä de obicei celor apropiati, care mä cunosc si pot extrage ceva si din doar câteva paragrafe. Iar pentru mine însumi nu scriu niciodatä, n-ar avea rost; detest autismul blogurilor - de-aia nici n-am. Give me anytime a forum!

Last edited by Pitbull : 30 Dec 2009 at 10:20.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif