Originally Posted by Pitbull:
@Redy:
Te pierzi în detalii nesemnificative, te lasi epatat de fleacuri, confunzi arta cu artizanatul, te bazezi pe ierarhii discutabile ale unor criterii de mult consacrate. Nu-i bai, toti am început asa; cam la fel simteam si gândeam si eu, la unsprezece ani, când m-a läsat mut "Mihai Viteazul" al lui Nicolaescu. Totul e sä nu rämânem acolo...
Acuma, decât sä pierdem iar vremea explicând cum am redescoperit apa caldä, prefer o cale mai lentä, dar mai temeinicä.
1) Formeazä-ti o culturä cinematograficä bogatä si solidä, acordând atentia cuvenitä asa-numitei zone "clasice".
2) Citeste multä teorie de film serioasä.
3) Citeste multä criticä de film, si învatä sä le discerni pe cele bune de cele rele.
4) Nu-ti confunda întrebärile retorice cu argumentele; e riscant - mai ales când premisele sunt firave.
...Si vei ajunge singur la räspunsurile pe care mi le-ai cerut. Si-ti va folosi.
(Dacä ti le-as da eu acum, mä tem cä nu le-ai accepta; e prematur.)
Intâmplätor, mai acum o orä si-un sfert eram cu Iulia Blaga în metrou, venind de la "Sherlock Holmes" si conversând de una, de alta. Am pomenit si cronicuta ei la "Avatar", tachinând-o colegial, si nu s-a supärat - a recunoscut cä s-a simtit mai bine înlocuind momentan analiza profesionalä cu epatarea infantilä, ca efect al feeriei tehnice.
|
Probabil ca aceasta "departare nefortata(daca asa e)" sau lipsa de orice emotie cand vezi un film va veni cu timpul. Fie si asa nu am inteles de ce 70% din review a trebuit sa se bazeze pe o poveste simpla care a mai fost spusa in alte forme. Nu cred ca sublinierea excesiva sau focalizarea doar pe un singur aspect ar fi ceva spre care sa tind in viitor.
Nu am vazut nimic spus despre soundtrack despre cinematografia(poate ma exprim prost, imagine, peisaje, punere in scena etc) filmului, despre punctele forte regizorale pe care le-ai considerat doar medii si atat. Care au fost punctele slabe si care au fost punctele forte ca doar nu-i totul o mare mlastina plina cu mediocritate. Despre "decorurile" filmului chiar si despre 3D. Poate nu este stilul tau.
Desi inaltimea de pe care vorbesti este absolut corecta pentru ca nu cred ca am vazut nici 5% din filmele pe care le-ai vazut insa nu inteleg cum un critic care a vazut atatea pana acum prefera sa centreze discutia pe povestea Pocahontas sau de ce Neytiri nu-i fata olari sau de ce considera ca trebuie sa le-o traga celor care "iau apararea" filmului. Este exact cum Base i-a tras-o copilului ala. Majoritatea nici nu au cum sa reactioneze si probabil ca pentru fiecare reactie exista un raspuns gasit in ani si ani de critica de film dar de ce ai considerat ca trebuie sa faci asta sau sa incepi cu asta ?
Nu cred ca sunt un o persoana care respinge lucrurile care au o minima logica deci eu as fi inca interesat de anumite aspecte pe care cred ca le-ai ignorat sau le-ai lasat subdezvoltate din nu stiu ce motive. Crezi ca ai putea sa completezi cronica respectiva cu ceva mai mult sau aia a fost tot ?
Nu vorbesc in fiecare zi cu un critic de film vechi si experimentat si as vrea daca poti sa imi spui daca aceasta recenzie este facuta pentru public, pentru a se informa in legatura cu filmul sau este doar un jurnal personal, o analiza personala adresata doar unei maini de oameni care este clar ca apreciaza acest gen de scriitura, mai mult decat altii. Nu vreau sa fiu prost inteles, nu consider cronica Iuliei Blaga mai buna sau mai slaba.
Avatar cred ca este un film unde poti merge in toate directiile si tu te-ai dus pe alta decat am mers eu insa si punctele slabe pe care eu i le-am gasit, nu le-am observat in reviewul tau. Dialogul slabut spre slab in anumite scene cum ar fi prima intalnire dintre Jake si Neytiri cand Neytiri repeta "you are like a baby" de vreo doua ori intr-un minut. Dialogul dintre cei doi inainte sa se "imperecheze"

? Scenele care au sarit repede de la un lucru la celalalt. Povestea subdezvoltata dintre cei doi ? Scena cu "oamenii" care stateau ca o stana de piatra vazand imaginile cu copacul cazut ca si cum le-ar fi pasat sau ceva de genul asta ?
Fiind filmul care este, asa slab, prost, mediocru, nerecomandabil probabil celor care au vazut mai mult de X filme la viata lor, de ce nu ai punctat mai mult si avansul tehnologic ? Prea putin la final, 4 randuri dupa paragrafe intregi de critica la adresa povestii. Parca nu-i corect si este pusa acolo doar ca sa fie.
Nu stiu daca asta e o cronica de film serioasa dar mi-a placut:
http://www.empireonline.com/reviews/...asp?FID=133552 Daca nu intra poate voi citi si altceva daca ai niste sugestii. Nu am dat link din Roger Ebert pentru ca sunt sigur ca nu esti de acord cu el, uneori nici eu nu sunt.
Scuze pentru ideile de incepator.

Nu trebuie sa imi raspunzi daca vei considera ca "greselile" pe care le fac acum le voi repara in timp insa am vrut sa imi spun nemultumirile in legatura cu viziunea pe care o ai in legatura cu Avatar chiar daca este impecabil scrisa. Ca si tine, prefer fondul in fata formei si cum tie nu ti-a placut fondul filmului, mie nu mi-a placut fondul recenziei. Macar avem un fond comun, forma.
Ah, inca in lucru. Mi s-au parut interesante anumite lucruri spuse de respectivul:
http://www.youtube.com/user/SimKoning chiar daca este o analizare putin mai in detaliu decat ar fi vrut Cameron si nu ma pot sa zic ca mi-a placut mai mult filmul pentru ca au respectat anumite reguli insa mi s-a parut ca respectivele elemente au facut filmul mai "real", cum ar fi navele.
In legatura cu AMP-suit nu pot sa zic decat ca mi-a placut ca a fost facut asa cum a fost facut pentru ca de cateva ori m-am gandit cum ar putea exista un astfel de robot si cum ar fi putut fi controlat. Singura solutie pe care eu am gasit-o acum multa vreme in urma si cand ma gandeam la "probleme" d-astea este exact solutia aleasa de Cameron. Majoritatea robotilor de tipul asta sunt controlati cu cine stie ce putere a mintii si mi se pare o solutie mai proasta. Mi-a placut robotul din District 9 dar parca imi e mai aproape AMP-suit-ul din AVATAR, ca design si existenta pe ecran.
Defapt erau doua lucruri, as fi vrut sa vad o analiza a culturii Na'vi si a "comuniunii" lor cu natura.