Nu-mi amintesc sä se fi confirmat vreo relatie de "amicitie" sau "prietenie", si nu agreez folosirea gratuitä a apelativelor respective. Denotä un nivel de educatie lamentabil.
In peste un secol de existentä, arta filmului si-a consacrat o serie de criterii valorice ferme, care nu pot fi desconsiderate prin tentative de relativizare generalizatä, sub pretextul iluzoriei legitimäri a subiectivismului. Asa ceva ar duce la räspândirea telenovelismului manelistic, la degenerare si dezintegrare culturalä - ceea ce, din päcate, se si întâmplä, în ultimele decenii. Numai respectarea adeväratelor valori a fäcut posibilä existenta atât a unor mari artisti de continut, ca Tarkovski, Bergman, Wajda, Antonioni, Fellini, etc., cât si a unor excelenti profesionisti ai filmului de divertisment, cum ar fi Spielberg, Zemeckis, Billy Wilder, Stanley Donen, si atâtia altii.
Ca atare, resping si demasc atitudinile imateriale de tipul: "daca tu crezi ca e un lung metraj excelent, foarte bine; asta e parerea ta si ti'o respect. Pt mine e unul prost". Asemenea împäciuitorisme sterile ar fi accetpabile cel mult în zona filmelor mediocre, nu a marilor opere sau, dimpotrivä, a dezastrelor incontestabile. N-am nevoie sä-mi fie respectatä pärerea, eu ca persoanä contez prea putin. Dar e nevoie sä se recunoascä valorile reale, sä se mentinä un nivel cultural onorabil al publicului, sä se refuze dreptul la cuvânt al impostorilor si al incompetentilor. Cine nu stie, sä învete, APOI sä aibä opinii. (Din acelasi motiv, când sunt în toane bune, mai dau si sfaturi - dar decizia de a le urma sau nu apartine fiecäruia în parte. Dumnezeu nu-ti bagä-n traistä...)
|