View Single Post
Old 14 Dec 2009, 20:53   #39
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Originally Posted by illotempore2002:
Nu inteleg ce cauta in acest topic Otto e mezzo, ati putea sa si justificati umpic alegerile voastre ca sa intelegem si noi de ce va plictiseste un film sau altul, de ce vi se pare prafuit?

M-a plictisit Otto e mezzo pentru ca in primul rand l-am vazut la Cinemateca in niste conditii foarte proaste. In al doilea rand l-am vazut inainte de alte filme de Fellini, ceea ce n-a fost tocmai indicat, filmul fiind considerat o sinteza si un manifest a carierei lui artistice.
Fiind un film considerat atat de important pentru cinematografie, mi-am zis ca e de vazut chiar daca nu acumulasem pregatirea pentru a-l intelege in profunzime. In fond daca nu-ti place filmul in care un regizor isi prezinta conceptia despre lume si arta, care sunt sansele sa-ti placa celelalte filme? Ei bine, la Felini nu prea a functionat mentalitatea asta intrucat am vazut dup-aia filme care mi-au placut mai mult. Cu toate astea nici unul nu m-a dat pe spate iremediabil, ceea ce ma duce la ultimul motiv pentru care l-am considerat plicticos.
Pur si simplu eu nu rezonez cu modul in care sunt construite personajele si situatiile in filmele lui. Citisem acum mai multi ani o comparatie intre cum este reflectata Italia in filmele lui Fellini, si cum este descrisa in filmele lui Antonioni. Eu una sunt pe aceeasi lungime de unda cu Antonioni.
Nu pot sa explic exact ce anume nu-mi place la Fellini, dar pot sa spun ca stilul lui l-am regasit si in cartea Intunericul si mierea (aka Parfum de Femeie). Personajele sunt extrem de pasionale si traiesc lucrurile foarte intens dar intr-un mod atat de interiorizat incat din afara toate replicile lor par penibile (sau cel putin asa imi par mie).

Fellini e un regizor bun (nu contest asta), filmele lui trebuiesc vazute, dar nu cred ca ar trebui sa fie o surpriza ca nu reuseste sa transmita tutoror aceleasi emotii. Are un stil mult prea personal ca sa te poti astepta de la el sa emita lucruri universal valabile.