Thread: "Concertul"
View Single Post
Old 12 Dec 2009, 00:13   #9
corinka
Dancer in the Dark

corinka

Thumbs down

Poate ca am mers la film cu asteptari prea mari deoarece auzisem lucruri bune despre el, dar acum, dupa vizionare, filmul mi se pare mult supraapreciat aici.
Pe langa inceputul atat de abrupt, parca actiunea se derula cu prea mare viteza in prima parte a filmului, totul parea sa si mearga snur, scazand credibilitatea.
Asta ar fi unul dintre minusuri, lipsa de credibilitate. De exemplu, la 20 de ani de la caderea comunismului, in loc sa se fi "reabilitat", maestrul dirijor inca spala dusumelele teatrului!
In plus, toata povestea melodramatica a violonistei e prea cusuta cu ata alba si, mai mult, secretul este relevat brusc in final, prea rapid si inghesuit si intr-o maniera discutabila.
Tot la capitolul lipsa de credibilitate intra si: incropeala rapida a orchestrei si modul bizar in care toti fostii membri ai orchestrei si-au abandonat slujbele, fiind rapid disponibili pentru calatoria la Paris; maiestria de care au dat dovada dupa atatia ani de pauza si fara sa faca repetitii, culmea e ca au inceput sa cante execrabil, dupa care s-au redresat inexplicabil; legarea oligarhului violoncelist... plus multe clisee.

Desi ideea filmului a fost interesanta si atragatoare, realizarea a cam lasat de dorit, din pacate: o idee buna transformata intr-o comedioara ieftina cu iz balcanic, insiropata cu nitica melodrama, rezultand un fel de ghiveci pe care eu, sincer, l-am digerat cam greu.
Am simtit o nefericita influenta a comediilor romanesti de prost gust din anii '90, gen A doua cadere a Constantinopolului sau Sexy Harem Ada-Kaleh, cu precadere in scenele din restaurantul "Trou Normand" sau in cele in care distinsii muziceni se transforma in "intreprinzatori" pe strazile Parisului.
Cred ca, daca as fi fost rusoaica, filmul m-ar fi ofensat, in aceeasi masura in care m-ar fi ofensat ca instrumentistii sa fi fost romani, muzicienii fiind prezentati ca niste bisnitari din topor.
Pacat de muzica... concertul final a fost intr-adevar inaltator [si nu m-am ridicat de pe scaun pana la terminarea creditelor finale], dar, din nefericire, in combinatie cu restul a rezultat un kitsch.
Pe scurt, slabut si cam plictisitor.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif