Liviu, ce vrei tu nu se poate.
In orice top oficial al unei tari intra strict ce a rulat in anul respectiv pe ecranele din tara respectiva (atentie, cu premiera oficiala, deci filmele din festivaluri nu intra in discutie). Unele din filmele din topul neoficial (vezi cazul meu, de exemplu) vor veni in Romania in 2010 si vor aparea, evident, in topul de final de an... la anu'. Celelate s-ar pierde complet daca n-ar fi acest top neoficial si mie, personal, nu-mi convine (mai ales ca la noi la cinema criteriul principal dupa care se-aduc filmele nu e cel calitativ). Singurul film cu adevarat problematic ar fi Avatar - dar cum topul asta poate fi facut pana in 15 ianuarie, doritorii vor fi vazut si Cameron-ul (personal am dubii c-ar putea detrona ceva la mine-n clasament).
Asadar - top oficial - filme cu premiera in Romania (in 2009)
Top neoficial - filme cu premiera mondiala in 2009
Explicatie - Hurt Locker, PA si Let the Right One in au avut premiera in alt an decat 2009, e adevarat. Dar toate aceste trei filme au intrat in discutia cinematografica universala de-abia in acest an. Prin urmare, toate trei vor ramane in memoria tuturor drept filme din 2009.
Last edited by Im.Kino : 09 Dec 2009 at 13:39.
|