Originally Posted by Gloria:
Ubi patria?
Aici discutia despre forumuri si alegerea de a fi fidel unuia sau nu.
|
Voi începe cu niste exemple mai vechi...
In vara lui 2006, eram administratorul forumului Vama Veche. De vreo patru ani, acel forum apartinea aproape total userilor. Proprietarul lui, Agentia de Vise (prin Tudor Chirilä), îl läsase la discretia fanilor. Moderatorii erau alesi pe forum. Rolul meu consta practic în a administra aceastä "democratie".
La un moment dat, însä, un nou-venit veleitar, cu obsesia autobägärii în seamä (cum si pe-aici am avut multi, si încä mai avem!), a început sä comenteze (agresiv si ignorant - nu stia absolut nimic!) politica financiarä a Agentiei de Vise si relatiile ei cu sponsorul ALTEX (care, incidental, tocmai urma sä transfere banii de salarii). Tudor mi-a cerut sä-l linistesc. Rezultatul a fost dezastruos: în numele asa-zisei "democratii", a izbucnit un räzboi civil care a dus la crearea unui forum concurent. L-au creat si animat (pe un timp FOARTE limitat), câtiva useri cu complexe de autoritate. A capotat rapid; n-au înteles, si si-au fäcut altul; nici äla n-a rezistat mai mult de câteva luni - si nici al treilea...
Forumul initial a mai functionat cam un an jumate, pânä când Agentia de Vise a decis sä-l abandoneze (Vama Veche se desträmase, etc.); ca sä nu fie accesibil bäläriilor, l-am închis.
In aceeasi perioadä, tot în 2006, s-a produs si reforma de pe Cinemagia. Fostul administrator, incapabil sä-si accepte înläturarea, a creat un forum separatist, încercând sä ia cu japca forumistii nostri. Am comis si eu aceeasi gresealä ca altii (inclusiv, recent, Redmen si Corinka), imaginându-mi cä e OK sä activez pe ambele simultan. N-a durat nici douä luni ca sä constat cä n-aveam ce cäuta acolo. In vreme ce Cinemagia ignora decent forumul concurent, pe principiul "live and let live", acolo abundau atacurile gratuite si grobiene la adresa Cinemagiei, conform principiului "hai sä scuipäm în blidele de unde-am mâncat"! Ca atare, a fost o binecuvântare pentru mine când fostul a fäcut o mägärie ca de obicei, oferindu-mi pretextul de a abandona definitiv acel loc de perditie.
Ulterior, chestia a sucombat, si toti userii de valoare au revenit la matcä (exceptie fäcând doar câtiva care stiau cä nu vor mai fi tolerati, si vreo doi-trei atât de ocupati, încât n-au mai avut timp pentru nici un fel de forumuri.)
De-asta detest secesionismele forumiste. Nu cred în ele o iotä - si nici în scuzele pe care li le gäsesc unii. Pentru mine, patria e acolo unde e cinste, probitate, loialitate.