View Single Post
Old 02 Dec 2009, 13:24   #9
Windom
The Ultimate Badass

Windom

12

Nu ştiam nimic despre subiectul filmului înainte de vizionare, aşa că după primele 15 minute am rămas contrariat. Un „12 Angry Men” rusesc? What’s the point? Treptat am început însă să-mi dau seama că nu e doar un remake... Este un „12 Angry Men” adaptat realităţilor ruseşti, un film ce pune în discuţie un sistem juridic puternic marcat de evenimente precum epurările lui Stalin, „show-urile televizate” prezentînd „procesele” Partidului Comunist. Este o scanare a societăţii ruseşti contemporane, cu toate ponoasele ei (xenofobie, problema cecenă, moguli îmbogăţiţi peste noapte).
Fiecare jurat istoriseşte o „pildă”, fiecare dintre acestea, luate în parte, putînd constitui subiectul unui film. Actorii strălucesc, fiecare îşi face numărul la fel ca într-un „one man show”. Nici unul nu e identificat prin nume ci prin acţiunile sale. Există o secvenţă ce mi s-a părut genială în care Mikhalkov afirmă ceva de genul: „un ofiţer nu e niciodată în retragere”, abia stăpînindu-se apoi să nu izbucnească în lacrimi.
Există, de asemenea, cîteva momente de umor absurd, care frizează suprarealismul, iar spre deosebire de filmul lui Lumet, acţiunea nu este restrînsă doar la sala de judecată, avem parte şi de cîteva secvenţe ce nu se desfăşoară în spaţiul sălii de gimnastică unde sînt izolaţi juraţii. Sînt secvenţe care înfăţişează o realitate cenuşie, deprimantă, brutală.
Chiar dacă ai vazut filmul lui Lumet, dacă ştii care e deznodămîntul, 12 ramine un film original pentru că, pînă la urmă, nu contează deznodămîntul, contează ce se întîmplă pînă se ajunge acolo.
Pentru cei care aţi văzut filmul – ce credeţi că reprezintă acea pasăre captivă în sala de gimnastică, care este semnificaţia ei? E clar ca e vorba de un simbol... Sa fie un simbol al conditiei juratilor? Al condamnatului?

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif