View Single Post
Old 01 Dec 2009, 14:51   #1
marius_em
Guru

marius_em

"The Boy In the Striped Pyjamas"

Un film extroardinar, cumva uitat sa fie distribuit si in Romania. Stiu ca a fost la IIFF in octombrie, dar nu tin minte sa-l fi vazut in programele cinematografice din acest an.
Asadar, puneti mana pe el de unde puteti, pentru ca merita.
Subiectul acum. In primul rand e despre holocaust. Stiu ca multi vor stramba din nas, si eu fac la fel cand aud de astfel de filme in ultimul timp, mai ales dupa ce am vazut Defiance (doamne, ce film plictisitor). Adica am vazut cu totii Lista lui Shindler, nu? Am vazut La vita e bella. Am vazut Trenul vietii. Si intr-adevar sunt niste capodopere, insa parca prea se ingramadesc, parca prea avem inflatie de astfel de filme. O conspiratie mondiala evreiasca care vrea sa bla bla bla, nu?
Nu chiar. "Baiatul in pijamale vargate" mi-a schimbat parerea. Inca se mai pot face filme foarte bune despre Holocaust, filme care sa spuna generatiilor actuale si viitoare ca a fost o pagina in istoria omului pe care acesta trebuie sa o regrete si sa nu o mai repete. Si acest lucru ne este amintit cu ajutorul inocentei unui baiat de 8 ani, un baiat ce nu intelege de ce la "ferma", toti oamenii poata pijamale, de ce nu se poate juca cu copii de la "ferma", de ce un doctor renunta la cariera sa pentru a curata cartofi si alte asemenea lucruri ciudate ce trebuie neaparat explorate de un mic aventurier cum e el.
Vreau sa spun ca nu tin minte sa fi plans vreodata la un film. Nu tin minte s-o fi facut la Lista lui Schindler (mie acea scena a despartirii mi s-a parut exagerata), cu siguranta n-am facut-o la Titanic, sau alte filme de genul la care varsatul unei lacrimi ar fi acceptat de societate din partea unui barbat. Insa la acest film, recunosc.... mi-a intrat ceva in ochi.
marius_em is offline   Reply With Quote sendpm.gif