De bunä seamä, unii intre noi avem standarde de exigentä mai înalte (inclusiv în cazul filmelor de consum; nu suntem elitisti).
Tot ceea ce ai asteptat tu de la film am asteptat si eu - plus alte câteva (comode si fezabile) lucruri:
- sä fie logic (la un nivel simplu, elementar);
- sä fie proaspät, inventiv (nu repetitiv, cliseatic, lenes-intelectual - în raport cu multe alte filme);
- sä fie proaspät, inventiv (nu repetitiv, cliseatic, lenes-intelectual - mäcar în raport cu sine însusi; adicä sä nu repete nici mäcar de câte douä ori, necum de patru-cinci, aceleasi si aceleasi elemente);
- sä echilibreze just sentimentele, sä nu cadä în melodramatism rudimentar, telenovelistic.
Pe scurt: nu sä fie o capodoperä, nu sä fie un film elitist, de continut, de mare artä - ci doar un blockbuster istet, onest, bine lucrat profesional pe toate planurile; sä nu fie cretin, hilar, ridicol... jignitor la adresa spectatorului care dä un ban asteptând un minim respect la adresa propriilor lui exigente normale.
Cer prea mult...?
* * *
L.E.
Asadar, si mie-mi plac "tot felul de imagini spectaculoase, tot felul de chestii explodand, tot felul de dezastre" - cu o conditie (crucialä!): sä fie CREDIBILE! Da, stim cu totii cä sunt fäcute în studioul de filmäri combinate, în laboratorul de efecte speciale, si pe computer. Nu asta conteazä - doar STIM cä filmul nu e realitate, ci fictiune, conventie, trucaj; asa e firesc sä fie, altfel n-ar fi film... Dar, ca sä acceptäm aceastä conventie, trebuie sä fie îndeplinitä o conditie esentialä: povestea sä fie convingätoare, gânditä cu cap, finalizatä cu bun-simt; POVESTEA, aia din mintea autorului, aia care se naste acasä, la cafea, gratis - färä altä investitie decât cea intelectualä! Dä-mi o poveste DESTEAPTA, în care sä cred, si voi accepta toate minunätiile, träsnäile si aberatiile - inclusiv o navä cosmicä de tip obuz înfiptä în ochiul caricatural al unei luni de gips. Dar vârä-mi pe gât o idiotenie, si-mi voi aminti imediat cä toate acele felii de litoral cu hälci de oras pe ele, care se scufundä în ocean, sunt fäcute digital!
Last edited by Pitbull : 29 Nov 2009 at 20:28.
|