View Single Post
Old 23 Nov 2009, 21:16   #119
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Cred că filmul ăsta a iscat cele mai multe discuţii pe aici, aşa că vin şi eu cu părerile personale după o vizionare destul de tîrzie (am vrut să fie o experienţă cît mai „cinematografică”, asta în lipsa unui cinematograf – o cameră mare + un videoproiector + varianta BluRay a filmului, pentru a intra cît mai bine în atmosferă...). După două ore jumate de entertaining pot să afirm că-s relativ mulţumit. E (aproape) ceea ce mă aşteptam de la Tarantino – de la dialogurile smart şi pînă la foot fetishism, am avut parte de trademark-urile sale (inclusiv lungimea filmului, cu vreo 10-15 minute peste necesar, ca în majoritatea filmelor marca QT).
Primul segment al filmului e cel mai reuşit, în opinia mea, cu „evreii de sub podele” – tensiunea se acumulează treptat, deşi îţi dai seama din momentul în care germanii apar pe drum cam cum stau lucrurile; aceasta tensiune se amestecă cu fascinaţia fata de personajul Hans Landa, la toate adaugindu-se savoarea dialogului. Rămîi apoi un pic ca la dentist, cînd vezi că ovreica e lăsată în viaţă (printr-un gest care m-a dus cu gîndul la Amon Goeth şi a sa brusc descoperită mărinimie din Schindler’s List). Cu alte cuvinte, QT ţi-a aruncat momeala iar tu ai înghiţit-o... Urmează apoi peste 2 ore de fun, un pic mai amorţit şi mai glacial decît m-am aşteptat...
Parcă totuşi nu-i Reservoir Dogs sau Pulp Fiction. Acela rămîne universul în care Tarantino se simte precum peştele în apă. Acolo replicile alea cu tîlc au cu adevărat efectul scontat şi vin la ţanc. Lumea interlopă parcă i se potriveşte mai bine decît WWII. Cred că filmul e mai bun decit Kill Bill sau Death Proof, dar nu depăşeşte Pulp Fiction şi Reservoir Dogs (şi nici Jackie Brown, dacă stau să mă gîndesc ).
Cu oferta de la Cannes de anul acesta, era practic imposibil să fii triumfat (spun asta, după ce am văzut 2 sau 3 dintre filmele cu care a concurat).
E un film bun, dar nu e filmul anului, după cum mulţi îl consideră. Îşi găseşte oricum un loc într-un top personal al celor mai bune filme din acest an, undeva pe 4 sau 5...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif