legardere, judex, bremen,
cred ca il stiti pe Radu Paraschivescu, scriitorul care a rupt gura targului cu un best seller al anului 2007, cred, "Ghidul nesimtitului".
Radu Paraschivescu a mai scris apoi "Bizar bazar", iarasi o carte foarte bine primita de public.
Prin ambele carti, scriitorul se remarcase printr-o ironie acida la adresa societatii contemporane, foarte mult umor, etc.
Ei, imediat dupa aceste carti, Paraschivescu a scris "Cu inima smulsa din piept", o poveste de dragoste care se petrece in Portugalia, prin Evul Mediu, cu cavaleri si printese, etc.
Asadar, o schimbare radicala de registru, de la cartile de atitudine la un roman de dragoste simplu.
Multi ar fi intrebat: "dom'le, cum, tocmai dumneata sa scrii un fel de telenovela dupa ce ai dat lovitura cu Ghidul nesimtitului?"
Ei bine, toti marii creatori (scriitori, regizori, actori, pictori) nu au facut doar capodopere in viata lor. Prestigiul lor s-a construit si pe opere aparent de plan secund. Nici macar despre Dostoievski, pe care eu il consider cel mai mare scriitor al lumii, nu se poate spune ca nu a avut si romane "de legatura" intre doua capodopere.
Asa ca eu nu cred ca filmul comercial trebuie sa atarne "negativ" in biografia unui creator. Dimpotriva, el aduce normalitatea, firescul meseriei in cv-ul acestuia.
|