Am vrut să trec şi eu Stalker în top la un moment dat dar am avut reţineri. Adică, dacă luăm în considerare filme ca Star Wars, Matrix, Back to the Future sau 2001, putem vedea şi Stalker ca fiind un reprezentant al genului SF? Iar dacă-l încadrăm în categoria asta, alături de aceste filme, cu tot bagajul lor tehnico-ştiinţific, nu-i răpim aura sa magică, nu-l dezbrăcam de haina spiritualităţii? Stalker e mai aproape de Bergman decît de fratii Wachowski, sau cel putin aşa l-am perceput eu... Prima dată cînd l-am văzut, pe la 17 ani, mi s-a părut extrem de inaccesibil. Apoi l-am revăzut, la o distanţă de cîţiva ani, de două ori într-o zi şi mi-am dat seama abia atunci ce experienţă unică poate să fie. Am avut discuţii nesfîrşite cu un prieten despre semnificaţiile Zonei, ce reprezintă ea – un spaţiu creat de o forţă supranaturală, psihicul uman, o parabolă a Vestului văzut ca şi loc unde toate visurile şi dorinţele pot deveni realitate?
Oricum, şi dacă-l considerăm ca SF, vine să demonstreze odată în plus că SF-ul nu constă doar în farfurii zburătoare şi ochelari de soare cool, că poate fi mai mult de atît, mult mai mult.
Am inclus şi 2001 între filmele folosite pentru comparaţie deşi e mult mai aproape de Stalker decît celelalte, rămînînd totuşi un reprezentant de seamă al genului...
|