View Single Post
Old 31 Oct 2009, 10:27   #544
civica65
Senior

civica65

„Poker” cu mafioţii lui Sergiu Nicolaescu

Florentina Ciuverca
Sâmbătă, 31 Octombrie 2009

FILMĂRI. La fosta reşedinţă a Ceauşeştilor de la Snagov, regizorul orchestrează o lovitură în stil mafiot, cu „naşii” Horaţiu Mălăele şi Jean Constantin.

„Mă mai ţii minte?”. „Păi, cum dracu, întotdeauna am fost un mare fan de-a lu’ matale: Limbă, Ismail, Gică Hau-Hau, şi câte alte roluri frumoase. Ia zii, nea Jeane, ce vrei? O sponsorizare, un pelerinaj la muntele Athos? Dacă vrei facem şi «Naşul 4». Dă Coppola patru milioane, eu patru, CNC-ul vreo 14 şi gata”. Neiniţiaţii ar putea fi induşi imediat în eroare văzându-i pe Jean Constantin şi Horaţiu Mălăele într-un astfel de dialog: ar putea crede, pe drept cu vânt, că s-a întâlnit Constantin cu Mălăele. Realitatea e mult mai complicată: Jean Constantin e şi nu e el. E, de fapt, Agârbiceanu, un fel de Don Corleone autohton care, în urma unei operaţii estetice menite să fenteze poliţia, e Jean Constantin în picioare, iar Mălăele e mafiotul Titel.

Sunt personajele post-de cembriste ale lui Sergiu Nicolaescu din noul său film, „Poker”, care se turnează zilele a ces tea la Palatul Snagov. Unul a venit să revendice teritoriul cedat cu ani în urmă celuilalt, într-o scenă cheie din filmul care va fi lansat în februarie.

Mitraliera din dric

Unde altădată parcau Dacii negre din coloana oficială a cuplului de dictatori, azi stau două Hummer-uri occidentale. Cumva, în amintirea comisarilor de demult, mafioţii de azi ai lui Nicolaescu – în speţă Mălăele, Mircea Diaconu, aghiotantul lui, şi Jean Constantin – poartă costume negre, paltoane lungi şi pălării cu boruri mai largi.

Ca-n orice film cu mafioţi, unul dintre ei va sfârşi cu siguranţă în dricul parcat în faţa intrării, pe care scenografii MediaPRO au scris ca într-o farsă bună: „Eternitatea. Noi am reinventat distracţia. Înmormântări, fantezii, parastase dansante”. În dric se află, de altfel, o mitralieră.

Vasile Muraru se plimbă cu mâinile la spate, cu aerul unui inspector şi cu privirea fals pocăită a personajului său, un popă răspopit. Până de curând, pe platou s-a aflat şi Vladimir Găitan, a cum internat la Spitalul Floreasca, din cauza unor probleme cu inima
.

La 79 de ani, Nicolaescu are energie cât să ţipe fără megafon şi să răsune până în grădina de vară a Ceauşeştilor: „La dracu! Linişte, ce s-a întâmplat cu voi?!” Şi brusc se face linişte, tehnicienii se mută de colo-colo pe vârfuri, aduşi de spate. Arcaşa înoată liniştit cu partenerul său fără nume, în fântâna din faţa Palatului. Arcaşa e un crap de la Metro care trăieşte ceea ce s-ar numi o poveste de succes în lumea peştilor de consum. Din acvariu n-a ajuns în cuptor, ci direct pe peliculă, ca vieţuitoare favorită a unui mafiot.

Piticii Marx, Engels şi Lenin

De câteva zile fericite au parte şi câinii de la Palatul Snagov, mulţi şi flămânzi, o moştenire ironică a fostei case de protocol în care Ceauşeştii îşi primeau oaspeţii. În pauzele dintre filmări, Nicolaescu se duce invariabil să le dea de mâncare.

De data asta, are nevoie de ei în cadru, într-o scenă aproape suprarealistă. Marx, Engels şi Lenin, camuflaţi în pitici de grădină şi multiplicaţi cât să umple peluza (Lenin are burtă şi barbă portocalie), şi printre ei, câini. Dar câinii nu vor în cadru, aşa că e nevoie de pâine, iar cel care s-a dus după ea nu mai vine. „Parcă s-a dus să aducă moartea”, strigă comisarul Moldovan.

Filmul e inspirat de piesa de teatru cu acelaşi nume, scrisă de Adrian Lustig, care se joacă de cinci ani la Teatrul de Comedie. Mare parte din distribuţia de pe scenă s-a transferat pe platoul de filmare: Vladimir Găitan în rolul unui chirurg de succes, Valentin Teodosiu (senatorul Claudiu) şi Jojo (fostă prostituată, actualmente soţie de senator).

Ion Riţiu, „milionar în America” şi mare câştigător la cărţi completează careul de prieteni care joacă „poker” cu România de tranziţie. Până să ajungă la Snagov, echipa a filmat la Studiourile MediaPRO, Parlament, Otopeni, un azil de bătrâni şi o casă părăsită din Bucureşti.

„E o comedie de actualitate zdravănă, a doua a mea după «Nea Mărin Miliardar». E vorba de oameni politici, de mafioţi, caractere interesante. Nu toţi oamenii sunt la fel, trebuie să precizez acest lucru, dar eu am ales o categorie care face multe greşeli”, spune Nicolaescu, cât timp tehnicienii lui „prepară” noul cadru. „Mai am două scenarii în lucru: „Candele de zăpadă” şi „Trenul morţii”. Primul
e scris de Corneliu Vadim Tudor şi o să intru cu el în producţie cât mai repede, pentru că vreau să-l termin până în iunie. Lucrez în ritmul meu obişnuit. Când obosesc, termin”, spune regizorul.

Pentru partida de „Poker” a lui Nicolaescu, Centrul Naţional al Cinematografiei a pariat 1,25 milioane de lei.
civica65 is offline   Reply With Quote sendpm.gif