Cu tot respectul pentru antevorbitori,
Cred ca Tarantino e judecat pentru acest film prin prisma creatilor sale anterioare. Personal cred ca a ridicat cu mult nivelul cu acest film, pe care-l consider capodopera carierei sale (idee sugerata chiar de Tarantino prin ultima replica a lui Aldo Raine). Cel putin primul capitol e memorabil, "golden cinema", pentru mise-en-scene, pentru imagistica, dialog, suspans. Apoi nu cred ca violenta din acest film e de dragul de a fi violenta, sau ca filmul e cu personaje-stereotip. Eu am vazut cu totul altceva, am vazut evreii transformati in nazisti, si nazistii in victime. Am vazut scena prizonierului german ucis cu o bata in aplauze si rasete (atat pe ecran, cat si in sala de cinema) ca pe un fel de mantuire a soldatului german, prin cruzimea razbunarii victimelor sale. Tarantino umanizeaza nemtii celui de-al doilea razboi, prin violenta excesiva facuta in numele acelui "Nazi ain't go no humanity" (desi mai apoi sa-i prezinte cat se poate de umani, uneori chiar cu calitati admirabile, cum au fost curajul si loialitatea soldatului prizonier, care nu a fost nicidecum acel nazist diabolic al carui ucidere ar fi fost usor de digerat), si ii dezumanizeaza pe campionii dreptatii, bastarzii fara glorie, si odata cu ei, si pe noi publicul ce i-am aplaudat si ras la faptele lor. E o ironie aici, subliniata si in scena din cinema, cu Hitler si ai sai aplaudand si razand la violenta de pe ecran, pentru ca 10 minute mai tarziu, publicul real sa aplaude si sa rada la violenta servita de Tarantino in numele razbunarii evreiesti. Se joaca de-a istoria spun unii. Eu cred ca se joaca de fapt cu publicul, istoria fiind doar obiectul acestei intentii. Chiar si distributia popularului Brad Pitt cred ca a fost intentionata in acest sens.
Filmul are multe straturi; pe fiecare scena, pe fiecare personaj, se poate discuta ore intregi, ceea ce pana la urma il face o capodopera. Nu e numai captivant de urmarit, dar si memorabil si interesant. Si e atat de bine realizat. Nu am simtit cand au trecut cele doua ore jumatate. Cu siguranta a fost cel mai bun film al anului pentru mine, si cred ca in timp va depasi chiar si statutul celebrului Pulp Fiction.
Last edited by marius_em : 01 Oct 2009 at 15:49.
|