Calitätile mentionate de tine existä. Ele sunt elementele solide ale constructiei. Elementele excesiv de firave (care, conjugate cu cele solide, definesc subrezenia) tin de regulile corecte ale dramaturgiei de film - mai precis, de urmätoarele laturi:
- constructia personajelor, complexitatea si bogätia lor interioarä, justificärile, motivatiile;
- constructia povestirii - incomparabil mai laborioasä si complicatä (firesc: constructia personajelor e doar o parte din ea...)
Regulile sunt ignorate - din nou, e firesc sä fie asa: Tarantino e un autodidact genial, iconoclast si rebel. Admiratorii lui, preluându-i färä discernämânt teribilismul, cred cä au gäsit Sfântul Graal în remarcele lui sfidätoare: "FUCK THAT!!!" (apropo de diversele rigori profesionale). Din päcate, cultul lui "fuck that!" are picioare scurte: poti päcäli destinul o datä, de douä ori (cu colosalele "Reservoir Dogs" si "Pulp Fiction"), îl poti päcäli de douä-trei ori (cu "Kill Bill"), dar nu la nesfârsit. "Inglourious Basterds" e simptomatic pentru ulciorul care nu merge de multe ori la apä: contextul, prea fragil, s-a spart; continutul, oricât de substantial (ba mai ales tocmai fiindcä era complet nesubstantial) s-a värsat. (Observi ce bine se leagä metafora ulciorului fragil cu cea a podului subred?)
Desigur, la nivel strict vizual, filmul impresioneazä - are imagini puternice, excelent realizate. E firesc sä vä epateze si sä vä orbeascä fatä de marile lui hibe mai greu vizibile, care tin de dramaturgie si substrat estetic - dar asta nu înseamnä cä ele nu existä; totul e sä ai fie cunostintele profesionale necesare pentru a le analiza, fie (dacä esti dintr-un alt domeniu), mäcar un aparat critic sensibil, bazat pe o bunä intuitie a discursului filmic.
Apropo, Ricutzule, îti multumesc pentru cä, de pe pozitia ta de profesionistä (plus faptul cä te cunosc bine si-ti pot urmäri procesele intelectuale), mi-ai dat posibilitatea acestei argumentatii. Pânä acum, mi-era greu sä replic diverselor apologii dinainte, fiindcä proveneau din zona spectatorilor entuziasti, si ar fi trebuit sä încropesc ditamai tratatul pedagogic, împänat cu explicatii, ca sä ajungem la o întelegere. Tu, slavä Domnului, mi-ai oferit un numitor comun - evident! Vorbim aceeasi limbä.
Last edited by Pitbull : 24 Sep 2009 at 14:03.
|