View Single Post
Old 24 Sep 2009, 14:01   #104
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Calitätile mentionate de tine existä. Ele sunt elementele solide ale constructiei. Elementele excesiv de firave (care, conjugate cu cele solide, definesc subrezenia) tin de regulile corecte ale dramaturgiei de film - mai precis, de urmätoarele laturi:
- constructia personajelor, complexitatea si bogätia lor interioarä, justificärile, motivatiile;
- constructia povestirii - incomparabil mai laborioasä si complicatä (firesc: constructia personajelor e doar o parte din ea...)
Regulile sunt ignorate - din nou, e firesc sä fie asa: Tarantino e un autodidact genial, iconoclast si rebel. Admiratorii lui, preluându-i färä discernämânt teribilismul, cred cä au gäsit Sfântul Graal în remarcele lui sfidätoare: "FUCK THAT!!!" (apropo de diversele rigori profesionale). Din päcate, cultul lui "fuck that!" are picioare scurte: poti päcäli destinul o datä, de douä ori (cu colosalele "Reservoir Dogs" si "Pulp Fiction"), îl poti päcäli de douä-trei ori (cu "Kill Bill"), dar nu la nesfârsit. "Inglourious Basterds" e simptomatic pentru ulciorul care nu merge de multe ori la apä: contextul, prea fragil, s-a spart; continutul, oricât de substantial (ba mai ales tocmai fiindcä era complet nesubstantial) s-a värsat. (Observi ce bine se leagä metafora ulciorului fragil cu cea a podului subred?)
Desigur, la nivel strict vizual, filmul impresioneazä - are imagini puternice, excelent realizate. E firesc sä vä epateze si sä vä orbeascä fatä de marile lui hibe mai greu vizibile, care tin de dramaturgie si substrat estetic - dar asta nu înseamnä cä ele nu existä; totul e sä ai fie cunostintele profesionale necesare pentru a le analiza, fie (dacä esti dintr-un alt domeniu), mäcar un aparat critic sensibil, bazat pe o bunä intuitie a discursului filmic.

Apropo, Ricutzule, îti multumesc pentru cä, de pe pozitia ta de profesionistä (plus faptul cä te cunosc bine si-ti pot urmäri procesele intelectuale), mi-ai dat posibilitatea acestei argumentatii. Pânä acum, mi-era greu sä replic diverselor apologii dinainte, fiindcä proveneau din zona spectatorilor entuziasti, si ar fi trebuit sä încropesc ditamai tratatul pedagogic, împänat cu explicatii, ca sä ajungem la o întelegere. Tu, slavä Domnului, mi-ai oferit un numitor comun - evident! Vorbim aceeasi limbä.

Last edited by Pitbull : 24 Sep 2009 at 14:03.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif