Vad ca te-ai apucat deja sa culegi laurii victoriei cand nu sunt decat niste frunze de loboda.
Esti precum francezii aia care fluturau buchete se flori si strigau "Victorie!" cand nemtii defilau pe sub Arcul de Triumf si le ocupau Parisul.
Hai sa-ti spun cum sta treaba: n-ai demonstrat shit in toata vorbaria aia goala de mai sus. Ba, de fapt, ai demonstrat ca aveam dreptate.
si pentru ca vad ca nu poti avea o vedere de ansamblu, sa-ti fac un sumar.
- am zis "cati de i" ai zis ca nu-i corect, ca e "cati i"
- te-am contrazis cu "Cati Vasile sunt pe lista" care suna ca dracu; tu ai vazut chestia cu "gem de capsuni" (care n-avea nici o/nicio legatura, era alta problema) si ai ras, pentru ca acolo era alt "de".
- ti-am explicat, si ti-am mai dat si exemplul "cati 10" sau "cati de 10"
- ai facut observatia ca "i" este substantivizat, mersi, vedeam si noi. Si?
- ai facut o mare demonstratie de stiinta a gramaticii, inutila si futila, despre cuvantul "de" - cum apare el, cand apare, cum se inverzeste in caz de numeral cardinal si se face cacaniu la adjectivul pronominal relativ.
- dupa care spui: "În ambele situaţii fiind vorba de cuantificatori ai unui nominal, în cazul ăsta asistăm la un transfer (logico-semantic): de la numeralul cardinal (doi de i) la adjectivul pronominal relativ (câţi de i), căruia i s-a alipit astfel un de (de import)." Buna observatia, dar e doar atat - o constatare. Si adaugi:
Originally Posted by Deleted:
Cu atât mai mult cu cât acordul formal impus în genere de substantiv „se subţiază” aici, în faţa unui substantiv care - el însuşi – e resimţit ca fiind mai „slab” decât unul concret. Fără să mai punem la socoteală şi absenţa mărcii de plural, care ne-ar fi ajutat la recunoaşterea ca atare a unui substantiv
- Din punct de vedere formal, regula e strictă: câţi i, câţi copii, câţi oameni.
Dar limba este vie. Normele se modifică din mers: abaterea nostrificată se impune, treptat – silindu-i în cele din urmă şi pe ăia să o aşeze, regulamentar.
|
prin urmare recunosti ca e la fel de corect si "cati i" si "cati de i", doar ca prima formula e "academica" iar cealalta e cea vie, uzitata, si care se va impune in final.
- de aceea la insistenta mea de a-mi raspunde daca e "cati 10" sau "cati de 10" te-ai fofilat, argumentand ca e o capcana. Pai sa stii: contraargumentele intotdeauna te pun la incercare, trebuie sa le respingi justificand de ce e asa si nu asa.
Asa ca n-ai facut decat sa insiri cuvinte goale ce din ... or sa sune. Si mai usor cu decoratiile alea pe care ti le si vezi agatate pe piept, ia-ti mai bine o batista si te scapi de ele.