Thread: Carl Th. Dreyer
View Single Post
Old 17 Sep 2009, 08:55   #16
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Personajul care mi-a placut cel mai mult din Ordet este Johannes Nebunul. Cum am zis, el a studiat Teologia si a citit multa filosofie iar Kierkegaard l-a facut sa-i sara cateva piulitze si s-o ia din loc. Insa eu cred acelasi lucru pe care il crede si Inger (personajul pe care critica de film il considera ca fiind central in acest film - de la ea emana toata caldura, credinta si stabilitatea in familie si toti ceilalti barbati graviteaza in jurul ei) si anume ca in nebunia lui, crezandu-se Iisus Hristos, Johannes este de fapt cel mai aproape de Dumnezeu.

Ce mi-a mai placut la nivel tematic: are loc o frumoasa portretizare a ceea ce inseamna "sectele religioase" de factura crestina. Practic filmul se imparte intre doua familii de crestini care interpreteaza Cuvantul lui Dumnezeu in mod diferit, cum altfel devreme ce Biblia este atat de speculabila, rezultand in conflicte ideologice acute si pana la urma in conflicte interfamiliale de natura sa afecteze toate generatiile. Unii mai habotnici decat altii, unii vazand in religie celebrarea vietii ceilalti atractia mortii, una peste alta cam asta e geneza a ceea ce noi numim in mod ignorant secte si sectanti.

Minunata secventa invierii lui Inger. Daca vreti sa vedeti esentza de optimism si de incredere, vedeti secventa asta.
Inger este moarta in sicriu, moarta de cateva zile. Toti o plang in jur, Parohul zonei este si el deceptionat dar consolat, tatal-socru este disperat, sotul ei este pe cale sa innebuneasca de disperare, medicul este opac, moarte a survenit stiintific, nu poate face nimic. Toti in jur, chiar si cei mai credinciosi dintre ei, deplang moartea femeii centrale, in genunchi in fata lui Dumnezeu. Apare insa Johannes Nebunul care cu mintea cea mai limpede (nu doar din acea familie ci din toata istoria crestinismului) intreaba, cu o logica tulburatoare: Dar voi v-ati gandit oare sa-i cereti lui Dumnezeu sa v-o aduca inapoi pe Inger? Plangeti dupa ea si credeti in Dumnezeu - de ce nu i-o cereti inapoi?

Moment de stupefactie. E nebun, nu-l bagati in seama. Nu stie ce zice. Johannes, termina cu tampeniile astea.

Johannes: ""Inger, ridica-te, intoarce-te la noi. Te vrem inapoi."

Si Inger se trezeste, are parul cam ravasit ce-i drept, fata cam palida si vinetzie, dar se trezeste si odata cu ea, "invie" si agnosticul ei sot Mikkale, care acum intelege cine este Dumnezeu.

Last edited by illotempore2002 : 17 Sep 2009 at 17:22.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif