View Single Post
Old 12 Sep 2009, 22:56   #18
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Filmul m-a surprins intr-un mod placut. Dupa cum a decurs primul capitol nu ma asteptam deloc la ce a urmat, dar mi-a placut ideea prezentarii fiecarui anotimp intr-o diferita perioada a vietii.

Din ce am observat in topic mai multi ati vorbit depsre un anume animal din film, dar nici unul despre faptul ca in fiecare anotimp era prezent un nou animal. Nu as putea spune cu siguranta ce reprezinta fiecare pentru ca nu am cunostinte de acest fel, dar macar am putea ghici sau ne-am putea informa. Acel topic de pe IMDB pe care l-am pus mai sus contine niste incercari reusite de a le explica dupa parerea mea.

Animalele si anotimpurile par a fi de asemenea in stransa legatura cu perioada vietii personajului principal. Acestea ar fi:

primavara - caine - copilarie
vara - cocos - tinerete
toamna - pisica - adult
iarna - sarpe - batranete

Presupun ca relatia anotimp/perioada a vietii e cat de cat clara, mai greu insa e cu simbolismul animalelor. Si in ultimul capitol e prezent un nou animal, o testoasa, care poate ar fi cumva mai usor de explicat? Din ce am vazut ar putea fi asociata cu ciclul vietii, adica dupa cum am putut vedea de altfel, personajul principal la randul sau ia sub aripa sa un nou baiat, care se pare ca face aceleasi greseli, asa cum probabil si inteleptul care l-a invatat pe el a facut de asemnea aceleasi greseli in tineretea sa.

Mi se pare ca legatura dintre cocos si tinerete e poate cea mai clara. Acea perioada e marcata de atractie sexuala si neliniste si as putea vedea o astfel de legatura. De asemenea sarpele ma duce cu gandul la intelepciunea pe care au batranii si la care se vede clar ca el a ajuns, luandu-i de altfel locul fostului sau maestru. Cat despre caine si pisica nu prea stiu, dar am vazut niste teorii interesante in acel topic.

Semne de intrebare mai am si pentru ceea ce s-a intamplat in finalul iernii, cand calugarul a carat acea piatra pana in varful dealului. Presupun ca acea piatra poate fi vazuta ca greutatea si vina pe care el a avut-o dintotdeauna pe suflet si cu care abia acum, la maturitate a ajuns sa se impace, devenind astfel pregatit din punct de vedere spiritual pentru a fi insusi un maestru, asa cum el l-a avut pe al sau. Ceea ce nu inteleg este de ce el a legat si cele trei vietuitoare, mai ales dupa ce s-a intamplat in propria lui copilarie. Inca o intrebare e daca cele trei vietuitoare legate reprezinta si ele ceva precum probabil o fac cele caracteristice anotimpurilor.

Acum s-ar putea ca toata aceasta discutie despre simbolismul filmului sa fie inutila si inexistenta, dar am scris oricum de dragul placerii de a incerca sa intelegem un film.

Oricum filmul mi-a lasat o impresie frumoasa si in ciuda faptului ca pare un film destul de simplu mi se pare puternic din punct de vedere spiritual si al impactului pe care il are asupra privitorului. Sunt insa de acord cu ce ai zis mai jos (illo), s-ar putea ca filmul sa ni se para doar noua mai interesant datorita faptului ca e ceva exotic pentru noi, dar pana la urma asta ma intereseaza mai putin. M-am simtit bine vizionandu-l si spre deosebire de multe alte filme a reusit sa-mi ramana in memorie prin faptul ca a fost o experienta diferita de ceea ce gasesti in majoritatea filmelor. Cu atat mai mult cu cat imi plac filmele care ma fac sa meditez.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif