View Single Post
Old 07 Sep 2009, 14:27   #21
Thl
Novice

Thl

Quote:
Primul comunicä un mesaj substantial, cu ajutorul conventiilor anacronice - pe care si le declarä subtil.
Al doilea comunicä un mesaj destul de stereotip (eroism, etc.), care nu avea nevoie de conventii - dimpotrivä: o viziune documentatä temeinic la nivel istoric l-ar fi explicitat si mai convingätor.
De asemenea:
Primul contine mici semnale ironice de evidentiere a conventiei (de ex.: acele etichete cu "censored!").
In al doilea n-am depistat asa ceva. Se autolua în serios tot timpul, cu încrâncenare. Miza lui pärea sä fie nu transmiterea unui sens major, ci transpunerea cât mai fidelä a unei benzi desenate (excelent realizatä, formal - dar marcatä de o ignorantä crasä, nejustificatä artistic, la nivel istoric).
Personal sunt de acord cu ideea generala pe care ai prezentat-o. Doar ca, in particular mi se pare ca filmul 300 ar fi o exceptie. "Mici" semnale ironice ar fi: doar cand ma gandesc la un Leonidas cu pronuntat accent scotian, ma si pufneste rasul...

Cat despre realitate istorica, este si ea discutabila: de fapt au fost 10000 de greci nu 300 etc etc... Vorbim despre un film inspirat dintr-o banda desenata care prezinta in mod distorsionat o realitate care la randul ei este distorsionata. In aceste conditii mi se pare ca lipsa realismul istoric nu ar trebui sa fie un repros pronuntat la adresa acestui film.

In plus, 99% din persoanele care au vizionat acest film (critici sau spectatori) nu au nici cea mai vaga idee despre care este realitatea istorica. Iar cei care sunt avizati nu cred ca, dupa vizionarea trailerului, vor merge la cinema asteptandu-se la o redare fidela dpdv istoric. Cat despre cei care vizioneaza filmul pentru ca apoi sa creada ca acesta a fost adevarul istoric... nu stiu ce sa mai zic
Cei care vor realism pot oricand sa vizioneze "The 300 spartans" din 62. Am inteles ca este o adaptare mai fidela realitatii.

PS: nu as vrea sa se creada ca fac lobby la 300 Mi s-a parut un film banal, singurul lucru cu care s-a remarcat a fost (in opinia mea) prezentarea artistica cu fundaluri prerenderizate pe calculator. De violenta gratuita sunt satul...
Thl is offline   Reply With Quote sendpm.gif