Desi acest topic este mai mult despre vedeta lui Eraserhead, cred ca e ok daca vorbim si despre film tot aici. Nu mai fac alt topic.
L-am inceput azi noapte pe la 2 dar asa tare m-a ingrozit progenitura lui Henry, cu capul acela de oaie avortata si cu corpul bandajat, ca kmi s-a facut frica sa nu am cosmaruri si l-am terminat de vazut azi.
Nu apreciez prea tare structurile ilogice, si daca insusi Lynch spune despre acest film ca e ilogic si ca nu tre sa-l intelegi ci sa-l simti, deja m-a cam pierdut. Se ridica problema etica daca ceva foarte estetic vizual (decoruri exceptionale, imagini de o ciudatenie ispititoare etc) pot sa suplineasca si sa scuze lipsa a ceea ce este, in sens larg, esenta cinematografului - povestea, intamplarea, drama. Avem o forma extrem de frumoasa dar un fond care chiuleste cu nerusinare. Macar simbolic, putea sa trimita un reportofon in locul lui.
Pe de alta parte, nu pot sa nu ranjesc vazand la baza filmului influente din zona suprarealismului si a absurdului, Lynch spunand ca "The only artist I ever felt could be my brother was Kafka".
Partea buna la Lynch este ca omul e atat de genial ca poate sa faca ce fel de filme vrea el, la nivel maxim - filme foarte abstracte, inconstiente si filme foarte sudate, robuste dpdv logic, constiente. Nu are nici o problema in a face un film numai cu mintea sau numai cu ochii sau numai cu inima.
|