Originally Posted by Alexandru Solomon:
Originally Posted by keepwalking:
1. Credeti ca un film documentar ar putea fi folosit drept instrument de propaganda de catre un anumit grup de interese politice?
2. Ca autor de filme documentare, ipostaza in care trebuie sa culegeti si sa difuzati informatii, va simtiti mai apropiat de breasla jurnalistilor sau de cea a cineastilor?
|
1. exista documentare, carti, articole de ziar, etc. care pot fi/sunt folosite pentru exprimarea unui punct de vedere / daca in spatele acestui lucru trebuie sa vedem "grupuri de interese", nu stiu
2. sunt insa foarte multi documentaristi care sunt - de buna voie si nesiliti de nimeni - inrolati sub "un steag", care cred intr-o idee, sau chiar intr-o ideologie - si de multa vreme documentarul este un mijloc predilect, sau o arma - sa spunem - pentru asemenea oameni (nu e cazul meu) / Michael Moore e exemplul cel mai celebru
3. termenul de propaganda este de obicei legat de implicarea unor state sau organizatii internationale, partide politice; propaganda comunista, cea fascista au produs filme, unele documentare
4. cum ziceam, nu vad nimic gresit, obscur si conspiratoriu in faptul ca exista documentare militante (de la Joris Ivens incoace), ceea ce nu inseamna ca e genul meu preferat, ba din contra
5. da, asa e, genul e la granita dintre cinema si jurnalism
|
Multumesc mult pentru raspunsuri.