View Single Post
Old 04 Aug 2009, 08:58   #1
Thl
Novice

Thl

SF mai putin cunoscut

Salut,

Am citit fugar cateva din thread-urile de la aceasta sectiune, mai ales pe cel cu "cel mai bun SF". Am vazut referinte la seriile arhicunoscute Star Wars, Mad Max, Alien etc, la clasicele lui Kubrick si Tarkovsky, precum si la majoritatea demonstratiilor de efecte speciale din ultimii ani (Transformers, Terminator, etc).
Sunt insa unele filme SF, mai putin consacrate, care nu au ajuns in topurile de box-office din diferite motive, dar care sunt relativ reusite. Am facut o scurta lista mai jos. Probabil ca majoritatea fanilor impatimiti le cunosc, pentru mine au fost insa surprize placute la momentul respectiv. Daca mai cunoasteti astfel de filme va rog sa faceti si voi o scurta lista.
Nu sunt critic de film, deci va rog sa considerati afirmatiile de mai jos cat se poate de partinitoare.

Primer - Film independent, 0 efecte speciale, despre calatoria in timp si paradoxurile pe care aceasta le creeaza. Ca sa il intelegi, trebuie sa il vezi de 2 ori si sa consulti vreo 3 spoilere de pe internet. Dar este unul din acele filme care rasplatesc privitorul la sfarsit si dupa aceea iti dai seama cat de superficial a fost tratata calatoria in timp in multe filme SF considerate clasice.

Screamers - Filme dupa romane/povestiri de Philip K. Dick au fost multe, de la excelentele Blade Runner si Total Recall, la Minority Report si A Scanner Darkly, pana la slabutele Next si Paycheck. Personal eu as incadra Screamers in prima categorie, atmosfera excelenta, poveste buna, sincer mi s-a parut subestimat.

Casshern - Film gen supereroi facut de japonezi, cu fundaluri complet generate pe calculator, in stilul Sky Captain and the world of tommorow (alt film interesant) sau Immortel (idei interesante, dar cam fad). Casshern nu este perfect, uneori cam monoton, si in clasicul stil japonez destul de molodramatic, dar cu un mesaj foarte clar. Pentru mine este in top 5 filme anti razboi.

Strange Days - Practic film politist cu elemente SF, aduce din anumite puncte de vedere cu Blade Runner. Distributia buna si implicarea lui James Cameroon ajuta si ea.

Cronos- film spaniol(sau mexican, ma rog...) de Guillermo del Torro, inainte de Pan's Labyrinth si El Espinazo del Diablo. Nu este extraordinar, dar se simte mana unui regizor bun in atmosfera antrenanta si dezvoltarea personajelor.

The Thirteenth Floor - In umila mea parere unul dintre cele mai subestimate filme SF aparute vreodata, poate si din cauza ca a aparut in aceeasi perioada cu Matrix cu care are in comun conceptul de realitate virtuala. Personal mi-a placut mai mult ca matrix dar gusturile nu se discuta. Mai putina actiune si efecte speciale totusi.

Ar mai fi Donnie Darko, 1984, The Crow (lumea il stie pe Alex Proyas mai mult pentru I, Robot si Knowing decat pentru The Crow si Dark City, ciudat...), Dogma, etc dar astea deja sunt destul de cunoscute...
Thl is offline   Reply With Quote sendpm.gif