View Single Post
Old 19 Jul 2009, 22:42   #43
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Am sunat odată la o casă de producţie şi le-am spus că am să le ofer un scenariu de lung metraj. Cum doriţi, mi-a spus secretara, veniţi la sediul nostru. M-am dus. Pot să vorbesc cu producătorul? am întrebat-o pe secretară. Pentru ce? Păi... am adus un scenariu... Foarte bine, îl lăsaţi aici. Şi ce fac? Veniţi peste două săptămâni. Păi voiam să vorbesc... Vorbiţi după ce scenariul va fi citit, acum ce să vorbiţi?! Şi cum fac... vă sun să vă întreb dacă...? Nu trebuie să sunaţi. Astăzi e miercuri. Miercuri, peste două săptămâni, veniţi. Mi-a pus dosarul într-un sertar peste altele, vreo patru, cinci, foarte asemănătoare. Am revenit aşa cum stabiliserăm. Când aţi lăsat scenariul? m-a întrebat secretara. Acum două săptămâni. Fix? Da, miercuri. A deschis sertarul, a săltat puţin dosarele care erau acolo şi l-a scos pe ultimul. Poftim! mi-a zis. Dar rezultatul? Dacă v-am dat dosarul, rezultatul nu e clar? Pot vorbi cu şeful dumneavoastră, cu patronul, producătorul?... Nu este aici. Când am intrat i-aţi făcut legătura telefonică. Asta înseamnă că este ocupat. Dar tocmai s-a stins beculeţul. Aşteptaţi. A revenit după scurt timp. Poftiţi! M-am prezentat, mi-a strâns mâna şi m-a invitat să mă aşez. Nu vă supăraţi, i-am zis, am impresia că scenariul meu nu a fost citit. Cum să-ţi spun... nu trebuie să mănânci toată ciorba ca să-ţi dai seama dacă e bună. Sau dacă e stricată, i-am răspuns eu, vorba asta i-a spus-o un scriitor celebru unui amator care... un scenariu trebuie citit integral ca să... Să ştii că aici ai dreptate, mi-a zis, de multe ori un film poate fi concentrat în ultimele pagini ale scenariului, dar nu despre asta e vorba. Ştiu, trebuie să fie şi bine scris. Cine ţi-a zis asta? Specialiştii. Care specialişti? Criticii. Criticii sunt specialişti în văzut filme, nu în citit scenarii. Mă rog, ei spun că... Atunci de ce nu-ţi realizează ei filmul? Nu vă supăraţi... Nu mă supăr. Dosarul meu nici măcar nu a fost deschis, de unde ştiţi că scenariul nu e bun? Nu există scenarii bune sau proaste. Sunt scenarii care ajung filme şi scenarii care nu ajung filme. Un scenariu care nu e bine scris, poate fi rescris de către regizor, dacă are substanţă şi ne interesează. Dar după un scenariu foarte bun iese un film... Cum să-ţi explic, eu am de lucru pentru următorii 20 de ani. Dar poate că eu vă ofer ceva mai bun decât ce aveţi. Despre ce e vorba în scenariul dumitale? dar pe scurt! Despre un tânăr poliţist care are o concepţie mai modernă despre legi şi aplicarea lor dar nu reuşeşte să învingă sistemul. Care ziceai că e numele dumitale? I l-am spus din nou. Păi vezi?!
Textul este aproximativ, dar situaţia autentică. Cu unele modificări.
Voi reveni cu comentariul meu despre „Poliţist, adj.”
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif