Scrisoare de adio catre fiica sa, Hilda
15 februarie 1966
Draga mea Hildita,
Iti scriu acum desi tu vei primi aceste randuri mult mai tarziu. Vreau insa sa stii ca ma gandesc la tine si sper ca vei avea o aniversare reusita. Acum esti aproape o femeie deci n-as mai putea sa-ti scriu ca si cum as scrie unui copil, spunandu-ti tot soiul de banalitati si minciuni.
Trebuie sa stii ca sunt departe de casa si ca, probabil, voi mai fi asa catva timp, incercand din rasputeri sa lupt impotriva dusmanilor, cu toate mijloacele. Poate acum nu am reusit cine stie ce, dar incerc sa schimb cate ceva in speranta ca, odata, te vei mandri cu mine asa cum ma mandresc eu acum cu tine.
Tine minte doar ca ne vor mai astepta multi ani de lupta, si, chiar daca vei fi o femeie in toata puterea cuvantului, va trebui sa contribui si tu la aceasta lupta. Pana atunci insa va trebui sa te pregatesti sa fii foarte revolutionara...Ceea ce, la varsta ta, poti face numai daca inveti cat poti de mult fiind gata mereu sa sustii cauzele drepte. Si asculta-ti mama fara sa crezi ca ai ajuns sa le stii pe toate. Va veni vremea sa iti spui si tu parerea.
Trebuie sa te lupti pentru a fi cea mai buna din scoala. Cand spun sa fii cea mai buna ma refer desigur, la toate sensurile acestui cuvant pe care deja stii sa-l traduci: ma refer la studiu si la o atitudine revolutionara. Cu alte cuvinte, comportament exemplar, seriozitate, dragiste fata de colegii tai revolutionari etc. la varsta ta eu nu am fost asa caci traiam intr-o societate in care omul era dusmanul omului. Tu ai ocazia sa traiesti alte timpuri si trebuie sa fii demna de acest lucru.
Nu uita sa mergi si pe acasa si sa fii atenta la fratii tai. Indeamna-i sa studieze si sa se educe singuri. Mai ales Aleidita, ce are acum nevoie de mai multa atentie din partea ta, ca sora mai mare.
Cam asta-i domnisoara! Inca o da spun, sper sa te distrezi bine la aniversarea ta. Imbratiseaza-le din partea mea pe mama si pe gina. Te imbratisez cat pot de tare, o imbratisare ce va rezista pana ne vom revedea.
Tatal tau.
|