Originally Posted by EgoN:
intrebarea mea e simpla: putem vorbi de un iconoclasm romanesc care sa rupa gandurile si sufletele? eu cred ca putem vorbi despre anumite secvente, decupaje ce te iau cu tremurici: toata lumea vorbeste despre violul din irreversible cand de fapt violul din balanta e cam acelasi lucru! sau momentul incinerarii unui securist pe muzica patriotica e cu siguranta pure iconoclasm! sau de revolta maselor din finalul reconstituirii.
in dulcea traditie bunuel, pintilie e un mare iconoclast!
astept sa ma contraziceti si rog totodata intelectualii gen marx sa dea skip acestui topic!
|
Violul din""Balanta" era mai artistic ,nu in stare bruta,fara sa lase loc ...imaginatiei.Cred ca la noi Pintilie,Daneliuc,Pita s-au vrut iconoclasti.Partial le-a iesit,daca te referi la perioada de cenzura comunista cand mai toate secventele erau"iconoclaste".Dupa '90,s-a pierdut orice urma de bun gust,originalitate.O sa spuneti ca si Mungiu e...
Pana si "De ce trag clopotele,Mitica?,tot al lui Pintilie s-a vrut iconoclast."Reconstituirea " mi se pare ca are un final destul de shocking. Serban Marinescu a incercat cu "Cel mai iubit dintre pamanteni",daca ar fi turnat inainte de revolutie,undeva in Franta...Eh,norocul romanului.
.Sunt destule.