ok, imi exprim si eu punctul de vedere:
Marea problema a majoritatii celor care intra pe forumuri, dar si pe alte forme de comunicare virtuala (mess, de exemplu) e ca au tendinta clara de a trai intens aceasta viata virtuala. Netul amplifica surprinzator de mult anumite stari care, in viata reala, ar fi avut o intensitate mult mai redusa. De pilda, daca eu i-as fi spus Halebardului, la o bere, ca Dragos Bucur nu ma impresioneaza ca actor, cu siguranta ca nu mi-ar fi spus in fata ca sunt idiot. La aceeasi bere, daca Mistah J i-ar fi zis Halebardului, cu ironie, sa-si ia o camera si sa toarne acel film virtual, probabil ca Halebardul nu i-ar fi tras penibila injuratura: "Sa te futa scooby doo, 101 dalmatieni, etc". Insa, neavand partenerul de dialog in fata ta, in asa fel incat sa-i analizezi corect tonul vocii, mimica figurii, gestica, ci doar avand in fata, pe monitor, o insiruire de fraze impersonale, toata perceptia ta se distorsioneaza. Incepi sa interpretezi "partitura" celuilalt de pe ecran dupa cum iti "canta" dispozitia ta de moment.
In plus, netul e pervers prin faptul ca te face sa resimti frustrarea de a nu putea sa le demonstrezi celorlalti felul tau de a fi in realitate. De aici, starile de nervi exacerbate. Dar si accesele de vanitate, de genul: "Nu ai voie sa intri pe topicul meu, ca mi-l strici daca scrii 2-3 mesaje aflate in afara temei". E gresita atitudinea asta. Fiecare e liber sa spuna ce vrea, oriunde, chiar daca depaseste cadrul discutiei. Fireste, nu trebuie sa fie injurios sau sa persiste in a bate campii.
Eu nu am sarit neaparat in apararea lui Mistah, ci a unui principiu. Mistah a facut la adresa halebardului o remarca departe de a fi jignitoare. Iar acesta s-a apucat sa-l injure. Ei bine, nu pot sa accept asta. Poate ca am facut-o si pentru ca fusesem la randul meu luat in suturi, fara motiv, de halebardul. Observasem mai demult tendinta sa de a se erija intr-un rasfatat al forumului, incepand sa-si permita orice pe aici. Nu am nimic cu tendintele astea vedetiste, dar sa nu ma calce pe bataturi.
Cam atat am vrut sa spun.
|